Enligt en ny Sifo-undersökning visar att många svenskar tycker det är jobbigt att be om en swish.
Enligt en ny Sifo-undersökning visar att många svenskar tycker det är jobbigt att be om en swish.

Osams om pengar? Expertens råd: ”Stå på dig”

Tycker du att det är jobbigt att be om pengar trots att någon är skyldig dig det? Då är du inte ensam. Nyheter24 har pratat med Magnus Hjelmér, ICA Bankens vardagsekonom, som delar med sig av värdefulla råd.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Alla människor har olika syn på och förhållningssätt till pengar. Det kan skilja sig till och med i de allra tajtaste kompisgängen eller inom familjen, och sannolikheten att man någon gång behöver göra upp om pengar i dessa sammanhang är ganska stor. 

Från mindre utgifter som en kaffe, till större middagar eller en taxiresa så kan samtalsämnet om vem som ska betala kännas jobbig, och än mer att be sina nära om att swisha. För en av tre svenskar upplever att det är obekvämt att be om en swish. Det visar Sifos undersökning som är framtagen tillsammans med ICA Banken.

LÄS MER: Så mycket borde du spara till ditt barn varje månad

Ett svenskt beteende – "Rädsla för konflikter"

Men varför är det så jobbigt att be om att få sina pengar tillbaka? Nyheter24 har pratat med Magnus Hjelmér, som är vardagsekonom på ICA banken. Han tror att det i mångt och mycket handlar om hur man själv vill, eller inte vill uppfattas. 

– Svenskarna har väl en förmåga att vilja undvika att upplevas som snåla eller giriga, säger han och fortsätter:

– Vi har ju också någon form av koncensus-kultur här och att vi helst ska vara överens. Och en splittad nota till exempel kan man ju ha lite olika uppfattningar om. Som i fall man ska dela den rakt av eller om man ska betala sin del exakt, och det kan ju leda till att man inte är överens, säger han. 

Magnus Hjelmér Pressbild

Det här ska du sluta göra 

Hos vissa människor är just den kulturen djupt rotad, och med det i åtanke är det kanske inte så konstigt att pengar blir ett så komplicerat samtalsämne som kan leda till konflikter.

Hjelmér uppmanar dem som tycker att samtalet är jobbigt till att helt enkelt sluta med att inte ta sitt ansvar. 

– Det jag vill skicka med är lite pepp för det går alltid att ställa frågan. Är det så att någon är skyldig dig pengar så ska du få tillbaka dem oavsett vad det gäller för summa. Så stå på dig!

MISSA INTE: 

Här är utbildningen du får 26 000 kronor för att plugga

Spara tusenlappar med nya lagen – om du tjänar 35 000

Expertens 3 tips – gör såhär

För ett kompisgäng på sex personer där alla har olika förhållningssätt till pengar, samt olika ekonomiska förutsättningar kan detta kännas jobbigt. Hur ska man då kunna mötas på mitten?

Hjelmér delar med sig av tre tips på hur man på bästa sätt kan undvika det jobbiga efterspelet med att påminna och be vännerna om att swisha. 

  1. Splitta notan direkt: Lös Swish-situationen så fort som möjligt. Ju längre tiden går desto jobbigare blir det. Ifall du inte vill be om swishen direkt så är det bra att lösa det omgående dagen efter. Eller ännu bättre, betala din egen del separat, t.ex. vid restaurangbesök, så slipper man Swish-situationen helt.
  2. Använd en app för gemensamma kostnader: På gemensamma resor eller andra aktiviteter där man delar på flera kostnader kan en app som hjälper till med uträkningen underlätta. Den gör det tydligt vem som är skyldig vem och hur mycket, och du slipper själv “jaga in” pengarna.
  3. Klargör dina förutsättningar från början: Inför en resa, restaurangbesök eller annan aktivitet, var tydlig med dina förutsättningar, berätta om det är viktigt för dig att det blir rätt, och att du gärna delar på alla kostnader. Då blir det inga oklarheter kring vad som gäller och Swish-förfrågan behöver inte kännas lika olustig. 

Och kom ihåg att ta ansvar och stå på dig! 

LÄS MER: Ny produkt hos Arla skapade stöldvåg: "Oroliga..."

/
/
Ica
stats