Swish varnar för bedragarens nya fejk-app: ”Bedrägligt”
En våg av falska Swish-appar har börjat florera i Sverige som lurar folk på pengar. Appen, som ser identisk ut med den riktiga, visar att en betalning är gjord. Men i själva verket är det ett bedrägeri.
"Vi har ett nära samarbete med både banker och polis", skriver Jenny Ragnartz på Swish i ett mejl till Nyheter24.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Den senaste tiden har en falsk Swish-app använts vid flera betalningar i Varberg.
Appen, som är identisk med den riktiga Swish-appen till utseendet, saknar dock funktionen som genomför de riktiga transaktionerna.
– I de här fallen pratar vi om tusenlappar varje gång. Vi kan anta att fler har blivit lurade på mindre belopp, har kommunpolisen Ghadi Ghazale sagt till Hallands Nyheter.
LÄS MER: Bedragare betalar med falsk Swish-app – så skyddar du dig
Så fungerar Swish-bedrägeriet
Appen fungerar på det sättet att bedragaren, precis som i den riktiga appen, fyller i summa och mottagare. Därefter dyker en ”bekräftelse” upp på skärmen som också skjuter fyrverkerier när man trycker på skärmen – en indikation på att överföringen är legitim.
Men i själva verket är varken bekräftelsen, fyrverkerierna eller appen i sig verklig och några pengar skickas aldrig.
Att upptäcka en sådan app i en situation då den används är svårt. Men det finns ett sätt.
För privatpersoner ska man hålla koll på sin egen app i telefonen för att se att en bekräftelse registrerats. För företagare krävs det att man laddar ner appen Swish Företag. På så vis kan man hålla koll på betalningar i realtid och upptäcka, precis som privatpersoner, om den utlovade betalningen kommit fram eller inte.
LÄS MER: Varning för falsk Swish-app – så känner du igen den
Brottsvinster för bedrägerier 2023
2023 ökade brottsvinsterna för bedrägerier med hela 22 procent jämfört med året innan. De totala brottsvinsterna landade på 7,5 miljarder kronor.
Enligt polisen återinvesteras vinsterna i nya brottsupplägg så som narkotika och vapen.
Brottsvinster 2023 baserat på bedrägerityp:
- Investeringsbedrägeri: 2,3 miljarder kronor.
- Telefonbedrägeri: 708 miljoner kronor.
- Romansbedrägeri: 470 miljoner kronor.
- Kortbedrägeri utan fysiskt kort: 344 miljoner kronor.
- Bedrägeri där en person utger sig för att vara ett bolag eller myndighet: 329 miljoner kronor.
Källa: Polisen
Swish: Så skyddar du dig mot bedrägerier
I och med bedragarnas allt slugare knep för att komma över både privatpersoner och företags pengar har Swish själva nu gått ut med tydliga uppmaningar.
På sin hemsida har de uppdaterat informationen gällande bedrägerier via sms, mejl och telefonsamtal där bedragaren utger sig för att representera Swish, och andra företag och myndigheter. Något som dessvärre blivit allt vanligare på senare tid.
”Det är därför viktigt att vara vaksam för att undvika att bli lurad”, skriver de.
Därefter skriver de fem punkter som alla bör ha i åtanke och tänka på för att minimera risken att hamna i klorna på bedragaren.
- Lita inte på länkar och klicka inte. Swish kommunicerar aldrig med länkar i vare sig sms eller mejlform.
- Avsluta samtal om de känns stressiga eller allmänt konstiga.
- Logga inte in med BankID eller säkerhetsdosa på någon annans uppmaning.
- Kontakta din bank och polisanmäl om du misstänker att du blivit utsatt för bedrägeri.
- Läs mer om hur du identifierar bedrägerier och skyddar dig på svarlurad.se.
MISSA INTE: Polisens skarpa varning till pensionärer: ”Sök stöd”
Fejk-apparna lurar folk på pengar – Swish: "Mycket allvarligt"
Med anledning av den senaste tidens falska Swish-appar som dykt upp i Sverigehar Nyheter24 kontaktat företaget själva för att se hur de ser på saken och hur de arbetar för att minska risken för användare att utsättas för bedragare, där de utger sig för att vara just Swish.
”Vi ser såklart mycket allvarligt på detta och arbetar aktivt med att stänga ned den typ av sociala medie-konton och sajter som sprider fejkappar. Vi har även ett nära samarbete med både banker och polis för att motverka bedrägligt användande av Swish. Idag finns det webbsidor som klonar och fejkar appar för dels Swish men även för andra varumärken, och grundregeln för företag är att aldrig lita på det en kund visar på sin egen skärm”, skriver Swish kommunikationsexpert Jenny Ragnartz i ett mejl till Nyheter24 och fortsätter:
”Den gröna bekräftelsevyn i Swish-appen har aldrig varit och ska aldrig ses som ett kvitto för mottagaren på att en betalning har genomförts.”
Istället lyfter Ragnartz att du som vill ha kontroll över bekräftade och mottagna betalningar bör ha Swish företagsapp nedladdad. Då får du som handlare och företagare en bekräftelse direkt när en betalning genomförts. Alternativt kan du som företagare integrera Swish i kassassystemet.
”Då får handlaren får en notis när en betalning genomförts i sina vanliga kanaler, det vill säga i kassan.”, avslutar Jenny Ragnartz med att skriva.
LÄS MER: Har du den här telefonen liggandes? Den är värd 23 000 kronor