Ett allt mer hotfullt Ryssland och president Donald Trumps svajiga svar när det gäller stöd till allierade europeiska länder i händelse av krig har förändrat den geopolitiska spelplanen. Och Sverige och Finland har gått med i försvarsalliansen Nato, som i sin tur fattat beslut om att medlemmarnas försvarsutgifter ska öka till 5 procent av BNP på tio år.
Måste finansiera
SEB:s vd Johan Torgeby beskriver utvecklingen som ”ett totalt skifte i Europa”.
— Viktiga institutioner, där SEB är en, förväntas bidra till finansieringen av resiliens, försvarsförmåga, infrastruktur och säkerhet. Detta är ett otroligt skifte i politisk samklang som nu råder i hela Europa. Någon måste göra det här, säger han när TT ber honom förklara varför SEB öppnat upp för kärnvapensatsningar – något som tidigare varit uteslutet både bland storbankens fonder och i portföljen av företagslån.
Han pekar på exemplet med Tyskland, som planerar investeringar på ”tusentals miljarder” på försvar på tio år.
— Någon måste finansiera det här. Skattebetalarna kan inte ta allt. Därför har vi gjort den här förändringen. Vi öppnar upp nu för framtiden att utveckla våra finansiella tjänster för resiliens, tillägger Torgeby.
Enligt SEB-chefen är det framförallt som fondförvaltare som SEB kommer att kunna bidra.
Varken Handelsbanken eller Swedbank har dock valt att ta detta steg.
— I det här läget nu har vi sagt nej till bolag, som du säger, som kan tillverka delar i kärnvapen. Men vi utvärderar hela tiden, nu är det nej men vi har sagt ja till försvarsindustri i övrigt, säger Handelsbankens vd Michael Green.
Har restriktioner
Men policyn ses över löpande, enligt Green.
— Vi följer egentligen det våra kunder, våra myndigheter och vårt samhälle vill ha. Vi driver inte de här frågorna. Vi följer med och anpassar, säger han.
Swedbank har ”under lång tid” gjort affärer med försvarsindustrin, enligt vd Jens Henriksson.
— Det är vi stolta över, säger han och tillägger att banken i sommar har startat upp ett nytt kundteam för bankens affärer med försvarsindustrin.
— Men vi har restriktioner när det gäller den här typen av vapen, tillägger han när det gäller kärnvapen.
Policyn ses över någon gång om året, enligt Henriksson.
— Men vi har inga planer på att låna ut till den typen av vapen.