Nyheter24
Annons

Ny lag ska ge skjuts åt svenska matfiskodlingar

Publicerad: 27 juli 2025, kl. 05:30
Matfiskodling i Slussfors. I Sverige exporteras en stor del av den odlade matfisken. "Norsk lax äger marknaden", säger Emanuel Nygren, matfiskodlare, Umlax. Foto: Privat.

Ett oroligt världsläge har gjort att regeringen fått upp ögonen för egenproducerade livsmedel som en del av Sveriges beredskap. Nu vill regeringen underlätta konkurrensen för landets matfiskodlare.

Svensk matfiskodling har länge kämpat i skuggan av det norska laxundret. Regeringen vill nu underlätta genom att ta bort ett av kraven för att få tillstånd att starta matfiskodling.

— Hållbart vattenbruk kan öka produktionen av fisk, skaldjur, blötdjur och alger utan stora negativa effekter, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till TT.

Emanuel Nygren, vd för matfiskbolaget Umlax, välkomnar initiativet.

— Det är på tiden att detta lyfts. På ett sätt är det tragiskt att det krävs oro i omvärlden för att man ska inse att inhemsk matfisk behövs som livsmedelsberedskap, säger han, men anser att tillstånden också måste förlängas.

Kort tid för tillstånd

Annons

I Sverige får man tillstånd för att driva matfiskodling i ett tiotal år. Det överklagas ofta, vilket kan leda till långa rättsprocesser.

— Sedan tar det fyra år innan man byggt upp en odling och kan slakta första fisken. Du hinner knappt börja odla fisk förrän du ska söka nytt tillstånd, säger Emanuel Nygren.

Medan Norge har tillgång till stora mängder vatten hänvisas fiskodlare i Sverige till produktion i färskvatten och sötvatten.

— Golfströmmen gör att Norge kan slakta och leverera färsk fisk året runt. Den möjligheten har vi i Sverige fått först på senare år då vi fått teknik för att hantera slakt vintertid, säger Emanuel Nygren.

Potential finns för Sverige att bli självförsörjande på fisk, anser han, och ser vattendrag i norr som lämpliga odlingsområden.

Annons

Fiskodling i kassar och hav kan dock leda till övergödning av vattnet. Men kraftverksbyggen har urlakat flera sjöar och vattendrag och gjort dem näringsfattiga, enligt Emanuel Nygren.

Vild fisk går till foder

Inger Melander, expert på fiske och marknad vid Världsnaturfonden WWF, ger en annan bild. Även i näringsfattiga miljöer kan fiskodling påverka befintligt ekosystem, menar hon.

En stor del av det vilda fisket blir dessutom foder till odlad fisk, betonar hon, trots att matfiskodlare försöker använda vegetabiliska ingredienser.

— Vi klandrar lätt Norge för hur deras laxodlingar dammsuger Östersjön på fisk. Våra fiskarter utfordras med samma foder.

Annons

Visst borde svenskodlad fisk kunna bidra till livsmedelsförsörjning, menar hon.

— Men odlingarna bör vara på land, i slutna system och ha växtätande fiskarter, som tilapia och karp, eller musslor och ostron.

Inger Melander, expert på fiske och marknad vid Världsnaturfonden.
Inger Melander, expert på fiske och marknad vid Världsnaturfonden.

Umlax matfiskodlingar har de senaste två åren lyckats nå upp till en blygsam lönsamhet och slaktar röding varje vecka, säger vd Emanuel Nygren.
Umlax matfiskodlingar har de senaste två åren lyckats nå upp till en blygsam lönsamhet och slaktar röding varje vecka, säger vd Emanuel Nygren.

Fakta: Matfiskodlingar i Sverige

I Sverige odlas omkring 10 000 ton fisk årligen. Antalet anläggningar för matfiskodling har gått ner de senaste åren från ett 60-tal till omkring 40 stycken, enligt SCB statistik.

Det är mest öppna anläggningar, men det finns ett mindre landbaserade antal odlingar.

En majoritet av all fisk som odlas i Sverige säljs och rensas via Åland.

Avelsfisken slaktas inte utan sparas och kramas på rom varje höst. Varje hane/hona kan användas många år för avel.

Det vanligaste sättet att odla matfisk är i så kallade kassar. Det innebär att fisken odlas i stora eller mindre nätkassar i en sjö eller vid en kust. Den odlade matfisken föds vanligen upp i vattendrag, sjöar eller hav.

Regnbåge, öring och röding är de vanligaste odlade arterna.

Källor: Matfiskodlarna, Umlax och WWF.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons