Svensk matfiskodling har länge kämpat i skuggan av det norska laxundret. Regeringen vill nu underlätta genom att ta bort ett av kraven för att få tillstånd att starta matfiskodling.
— Hållbart vattenbruk kan öka produktionen av fisk, skaldjur, blötdjur och alger utan stora negativa effekter, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till TT.
Emanuel Nygren, vd för matfiskbolaget Umlax, välkomnar initiativet.
— Det är på tiden att detta lyfts. På ett sätt är det tragiskt att det krävs oro i omvärlden för att man ska inse att inhemsk matfisk behövs som livsmedelsberedskap, säger han, men anser att tillstånden också måste förlängas.
Kort tid för tillstånd
I Sverige får man tillstånd för att driva matfiskodling i ett tiotal år. Det överklagas ofta, vilket kan leda till långa rättsprocesser.
— Sedan tar det fyra år innan man byggt upp en odling och kan slakta första fisken. Du hinner knappt börja odla fisk förrän du ska söka nytt tillstånd, säger Emanuel Nygren.
Medan Norge har tillgång till stora mängder vatten hänvisas fiskodlare i Sverige till produktion i färskvatten och sötvatten.
— Golfströmmen gör att Norge kan slakta och leverera färsk fisk året runt. Den möjligheten har vi i Sverige fått först på senare år då vi fått teknik för att hantera slakt vintertid, säger Emanuel Nygren.
Potential finns för Sverige att bli självförsörjande på fisk, anser han, och ser vattendrag i norr som lämpliga odlingsområden.
Fiskodling i kassar och hav kan dock leda till övergödning av vattnet. Men kraftverksbyggen har urlakat flera sjöar och vattendrag och gjort dem näringsfattiga, enligt Emanuel Nygren.
Vild fisk går till foder
Inger Melander, expert på fiske och marknad vid Världsnaturfonden WWF, ger en annan bild. Även i näringsfattiga miljöer kan fiskodling påverka befintligt ekosystem, menar hon.
En stor del av det vilda fisket blir dessutom foder till odlad fisk, betonar hon, trots att matfiskodlare försöker använda vegetabiliska ingredienser.
— Vi klandrar lätt Norge för hur deras laxodlingar dammsuger Östersjön på fisk. Våra fiskarter utfordras med samma foder.
Visst borde svenskodlad fisk kunna bidra till livsmedelsförsörjning, menar hon.
— Men odlingarna bör vara på land, i slutna system och ha växtätande fiskarter, som tilapia och karp, eller musslor och ostron.

