Priserna på mejeriprodukter väntas stiga.
Priserna på mejeriprodukter väntas stiga. - Foto: Martina Holmberg/TT och Fredrik Sandberg/TT

Varningen: Nu väntar dyrare mjölk och ost

Är det självklart för dig att hälla i en skvätt mjölk i kaffet, eller att hyvla lite ost till morgonmackan? Då kan du behöva punga ut några extra slantar framöver. Mejeriprodukter väntas nämligen bli betydligt dyrare inom en snar framtid.


Det var för ett par veckor sedan som företaget Arla meddelade att man, under november, höjer priset på mjölk med 10,4 öre, vilket Jordbruksaktuellt då rapporterade om. 

Men prishöjningarna lär inte stanna där, utan mejeriprodukter såsom mjölk och ost lär bara bli dyrare.

– Det kommer att märkas ganska våldsamt de kommande månaderna. Ganska mycket i hela världen. Men också i Sverige, säger Peder Tuborgh, vd för Arla Foods, till ATL

Därför blir mjölk och ost dyrare – enligt Arla

Vad är då orsaken till de skenande priserna på mejeriprodukter? Jo, det är de höjda priserna inom produktionen av och logistiken kring livsmedlen. 

– För bönderna är det enorma kostnadsökningar för både bränsle, energi och el. Men också för handelsgödsel och andra insatsvaror, säger Erik Bratthall, presschef på Arla, till Aftonbladet.

I och med att el- och dieselpriserna fortsatt är på uppgång kommer även priserna för att producera och distribuera mejeriprodukter stiga. 

Hur mycket mer konsumenterna lär behöva betala kan Arla emellertid inte svara på eftersom det både råder avtalssekretess och att butiker styr sin egen prissättning.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.