Tisdag 30 Nov
Stockholm

Varningen: Nu väntar dyrare mjölk och ost

Priserna på mejeriprodukter väntas stiga.
Priserna på mejeriprodukter väntas stiga. Foto: Martina Holmberg/TT och Fredrik Sandberg/TT

Är det självklart för dig att hälla i en skvätt mjölk i kaffet, eller att hyvla lite ost till morgonmackan? Då kan du behöva punga ut några extra slantar framöver. Mejeriprodukter väntas nämligen bli betydligt dyrare inom en snar framtid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var för ett par veckor sedan som företaget Arla meddelade att man, under november, höjer priset på mjölk med 10,4 öre, vilket Jordbruksaktuellt då rapporterade om. 

Men prishöjningarna lär inte stanna där, utan mejeriprodukter såsom mjölk och ost lär bara bli dyrare.

– Det kommer att märkas ganska våldsamt de kommande månaderna. Ganska mycket i hela världen. Men också i Sverige, säger Peder Tuborgh, vd för Arla Foods, till ATL

Därför blir mjölk och ost dyrare – enligt Arla

Vad är då orsaken till de skenande priserna på mejeriprodukter? Jo, det är de höjda priserna inom produktionen av och logistiken kring livsmedlen. 

– För bönderna är det enorma kostnadsökningar för både bränsle, energi och el. Men också för handelsgödsel och andra insatsvaror, säger Erik Bratthall, presschef på Arla, till Aftonbladet.

I och med att el- och dieselpriserna fortsatt är på uppgång kommer även priserna för att producera och distribuera mejeriprodukter stiga. 

Hur mycket mer konsumenterna lär behöva betala kan Arla emellertid inte svara på eftersom det både råder avtalssekretess och att butiker styr sin egen prissättning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela