Elräkningen för december lär vara ännu högre än för november.
Elräkningen för december lär vara ännu högre än för november. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Henrik Montgomery/TT

Elpriserna rusar igen – nya höjningar på väg: ”Hårresande"

Vintern har kantats av brant stigande elpriser – och höjningarna lär vara långt ifrån över.
– Om man tyckte elpriserna var hårresande höga tidigare börjar det nu torna upp sig till en riktig skräckhistoria, säger Michael Grahn, chefsekonom vid Danske Bank i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.


I december har de så kallade spotpriserna – det pris som elbolagen köper in sin el för och som i sin tur påverkar konsumenternas elräkning – stigit till drygt två kronor per kilowattimme. I november låg spotpriset på 85 öre. 

Detta kommer, enligt Danske Banks chefsekonom Michael Grahn, att få fortsatta konsekvenser för inflationen – och för kundernas plånböcker.

– Om man tyckte elpriserna var hårresande höga tidigare börjar det nu torna upp sig till en riktig skräckhistoria, säger han till Nyhetsbyrån Direkt, enligt Privata Affärer.

”Fattigjanuari” väntar efter höjda elpriserna

Vidare konstaterar Michael Grahn att svenska konsumenter står inför vad han beskriver som en särskilt utmanande ”fattigjanuari”, när elräkningen för december ska betalas.

– Den elräkningen kommer i januari när hushållen redan ska betala för alla julklappar de köpt. Det kan bli en rätt tuff månad, säger han till nyhetsbyrån, rapporterar Privata affärer

Chefsekonomen kallar dessutom Moderaternas förslag om att slopa energiskatten under de första månaderna av 2022, som Nyheter24 tidigare rapporterat om, för ”ett spel för gallerierna”. 

El