Arbetsgivare ser fördelar lägre kontorshyror med mer distansarbete. Arkivbild.
Arbetsgivare ser fördelar lägre kontorshyror med mer distansarbete. Arkivbild. - Foto: TT

Ingenjörsfacket varnar för minskade kontorsytor

Arbetsgivarnas årliga kontorsnota ligger på drygt 87 miljarder kronor. Med en fortsättning av den våg av distansarbete som uppstått under coronapandemin ser arbetsgivarna ett guldläge i att kapa utgifter.


— Det finns en grupp som vill vara på plats alla dagar, som unga med små lägenheter. Utgår man från vad majoriteten vill försämras frivilligheten för andra. Risken finns att vissa tvingas till att jobba på distans, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef vid fackliga Sveriges ingenjörer, till Dagens industri.

Flera företag och myndigheter har klargjort sådana planer. Enligt konsultbolaget WSP, som på uppdrag av Sveriges ingenjörer har analyserat kontorsmarknaden, kommer 38 procent av arbetstiden att skötas på distans efter pandemin.

Men Johan Kreicbergs varnar för allt för trånga kontor och sämre arbetsmiljö.

— De här 87 miljarderna ska inte visa sig som resultatförbättringar. Varje krona som sparas in på kontoren måste investeras i distansarbetsmiljön. Annars riskerar vi människors hälsa och stora samhällskostnader genom ökade sjukskrivningar.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.