En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att sju av tio företag påverkas negativt av karantänsreglerna. Arkivbild.
En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att sju av tio företag påverkas negativt av karantänsreglerna. Arkivbild. - Foto: TT

Svenskt Näringsliv: Ta bort karantänsreglerna

En undersökning som Svenskt Näringslivs företagarpanel gjorde 17–18 januari visar att sju av tio företag påverkas negativt av karantänsreglerna som innebär att man ska stanna hemma i minst sju dagar om någon i ens hushåll har testats positivt för covid-19.


— Nuvarande karantänsregler behöver ändras. Antingen att man tar bort det helt eller att man minskar antalet dagar, säger Jonas Frycklund, tillförordnad chefekonom på Svenskt Näringsliv.

— Företagen drabbas brett och tvärs över branscherna på grund av den höga frånvaron. En del drabbas för att många är sjuka, men karantänsreglerna gör att många som är friska är hemma just nu, säger Jonas Frycklund.

Inte kan arbeta

Frycklund säger att reglerna i förlängningen kan leda till en sämre pandemihantering då människor som har samhällsviktiga arbeten inte kan arbeta.

När det gäller andra restriktioner var påverkan inte lika stor hos företagen, enligt Svenskt Näringslivs undersökning. Gällande att undvika kollektivtrafik svarade 23 procent av företagen att det påverkade dem negativt, och gällande hemarbete påverkades 37 procent av företagen negativt.

"Vi får stora problem att upprätthålla produktionen i samhället med en så hög frånvaro, därför är det viktigt att de som är friska ska kunna arbeta", säger Jonas Frycklund, tillförordnad chefekonom på Svenskt Näringsliv.

En majoritet påverkas negativt

Sett till restriktionerna som helhet svarade 53 procent av företagen att de nya restriktionerna har en negativ inverkan på deras verksamhet.

De som upplever störst påverkan av restriktionerna är handel, besöksnäring och transport. Bland de företagen svarade 64 procent att restriktionerna som helhet hade en negativ inverkan. Bland byggföretag och industri svarade 43 procent av företagen att de påverkades negativt.

Mindre förståelse för restriktioner

Svenskt Näringsliv har också frågat företagen om de har större eller mindre förståelse för de nya restriktionerna än de som kom i början på pandemin.

Tio procent svarade att de hade större förståelse, 48 procent svarade att de hade mindre förståelse och 40 procent svarade att det inte var någon skillnad.

— Det finns en mindre förståelse hos företagen nu jämfört med hur det var i början på pandemin. Det är en stämningsmätare, säger Jonas Frycklund.

Undersökningen som Svenskt Näringsliv gjorde skickades ut till 4 000 företag, varav 1 271 företag svarade, vilket ger en svarsfrekvens på 32 procent.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

1 timme sedan
En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.