Internationella valutafonden (IMF) sänker den globala tillväxtprognosen och varnar för mer sänkningar framöver. Arkivbild
Internationella valutafonden (IMF) sänker den globala tillväxtprognosen och varnar för mer sänkningar framöver. Arkivbild - Foto: TT

IMF sänker tillväxtprognosen

Motvind både i Kina och USA samt högt inflationstryck och risk för räntehöjningar pekas av IMF:s ekonomer ut som faktorer som kan trycka tillbaka tillväxten ännu mer framöver.


Fakta: Stor prognossänkning för USA

Tillväxten i världsekonomin beräknas nu till 4,4 procent i år och 3,8 procent 2023, i en färsk World Economic Outlook från Internationella valutafonden (IMF).

För USA sänks tillväxtprognosen för 2022 till 4,0 procent, en sänkning med 1,2 procentenheter jämfört med IMF:s prognos för tre månader sedan.

För Kina sänks samtidigt tillväxtprognosen för i år till 4,8 procent, en sänkning med 0,8 procentenheter.

Eurozonens tillväxt i år beräknas bromsa in till 3,9 procent, 0,4 procentenheter lägre än i oktoberprognosen.

För Japan justeras tillväxtprognosen samtidigt upp till 3,3 procent, en höjning med 0,1 procentenheter.

Källa: IMF, World Economic Outlook

Risker för stabilitet

När utvecklade ekonomier höjer styrräntorna kan det uppstå risker för försämringar vad gäller finansiell stabilitet och för tillväxt- och utvecklningsländer när det gäller kapitalflöden, valutor och statsfinanser, varnar ekonomerna.

"Särskilt som skuldnivåerna har ökat betydligt under de gångna två åren", skriver de.

"Andra globala risker kan också ta form då den geopolitiska spänningen är fortsatt hög och den pågående klimatkrisen innebär att sannolikheten för stora naturkatastrofer är fortsatt förhöjd", tillägger de i årets första upplaga av IMF:s World Economic Outlook.

Nya restriktioner för att bromsa spridningen av omikronvarianten av covid-19, högre energipriser och utbudsstörningar har redan bidragit till att lyfta inflationstrycket oväntat mycket – särskilt i USA och många tillväxtländer, enligt IMF.

De finansiella problemen i Kinas fastighetssektor och en oväntat svag återhämtning för konsumtionen har också slagit mot tillväxten.

Risker på nedåtsidan

Fjolårets globala tillväxt beräknas samtidigt ha uppgått till 5,9 procent.

Riskerna i den nya prognosen är på nedåtsidan, enligt IMF:s ekonomer. Det innebär att det ligger närmare till hands att sänka prognosen ytterligare än att höja den.

Nya covid-19-varianter kan till exempel förlänga pandemin och leda till nya ekonomiska bakslag.

Ovanpå det leder utbudsstörningar, höga energipriser och ett tryck upp på löner till osäkerhet vad gäller inflationen framöver, vilket kan leda till ännu mer räntehöjningar från centralbanker än vad marknaden nu ser framför sig, enligt IMF:s ekonomer.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.