Deutsche Bank brottas med stigande kostnader och kreditförluster i investeringsenheten. Arkivbild.
Deutsche Bank brottas med stigande kostnader och kreditförluster i investeringsenheten. Arkivbild. - Foto: TT

Högsta vinsten på tio år för Deutsche Bank

Den tyska storbanken Deutsche Bank summerar fjolåret med ett bokslut som visar på en fyrfaldigad årsvinst, som därmed landar på den högsta nivån på tio år.


Intäkterna under fjärde kvartalet uppgick till 5,9 miljarder euro, upp från 5,4 miljarder under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Men det blåser motvind i den viktiga enheten för investmentbanking. Intäkterna från tradingverksamheten föll 14 procent i fjärde kvartalet och resultatet blev sämre än väntat då kostnaderna och kreditförlusterna pekar uppåt.

Vinsten före skatt från enheten föll till 319 miljoner euro i fjärde kvartalet, ned från 599 miljoner ett år tidigare. Nedgången var betydligt djupare än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst på 407 miljoner euro för investmentverksamheten i fjärde kvartalet.

Koncernchefen Christian Sewing öppnar nu dörren för utdelningar, som han stängde i samband med en stor rekonstruktion 2019. I år får ägarna 400 miljoner euro och det blir ovanpå det återköp av aktier för 300 miljoner euro.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höj pensionen med 500 kronor i månaden – med enkla knepet

Morgonens nyheter 30 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Minröjningen i Ukraina kan ta hundratals år

Ukraina har blivit ett av världens mest minerade länder. På ungefär 30 procent av landets yta bedöms det i dag finnas minor eller odetonerad ammunition. Röjning pågår – men det kan ta över 750 år innan marken är säker.

Bottenrekord i Italien: 6 födslar per 11 dödsfall

Det föds rekordfå barn i Italien, visar nya siffror från Italiens statistikbyrå Istat, rapporterar nyhetsbyrån Ansa. Per 1 000 invånare föddes under förra året 6 barn samtidigt som 11 personer dog.

Därför kommer påskharen med äggen

1 timme sedan
Ägg, godis och påskris. Påskhelgen är full av traditioner och precis som många högtider bygger de på en salig blandning av nytt och gammalt.

"Kryptoinvesterare förstår inte riskerna"

1 timme sedan
Senare i år kommer nya regler inom EU för att reglera kryptomarknaden. Men de stora riskerna försvinner inte för det, enligt Finansinspektionen. Vi oroar oss för att alla som investerar i krypto inte förstår riskerna, säger FI:s Charlotte Fried.