Priset på naturgas faller rejält under onsdagen.
Priset på naturgas faller rejält under onsdagen. - Foto: Jens Buettner/AP/TT och Michael Sohn/AP/TT

Naturgaspriset faller rejält – efter minskad geopolitisk oro

Priset på naturgas på den europeiska marknaden faller till den lägsta nivån på tre månader. Dämpad oro för att den geopolitiska konflikten kring Ukraina ska spåra ur och gynnsamt väder för vindkraften ligger bakom utvecklingen.


Naturgaspriserna faller. Vid klockan 13 är priset på naturgasleveranser nästa månad strax under 70 euro per megawattimme på energimarknaden i Amsterdam. Det är den lägsta noteringen sedan årsskiftet.

Tidigare under onsdagsförmiddagen var naturgaspriset i Amsterdam nere på 64:50 euro per megawattimme. För att hitta ett lägre pris måste man gå tillbaka till mitten av november.

Onsdagens prisnedgång på cirka 1 procent följer på ett prisfall på 12 procent i tisdags. Och även brittiska gaspriser följer med nedåt.

Naturgaspriserna faller efter Putins uttalande

Naturgaspriserna i Europa faller sedan Rysslands president Vladimir Putin sagt att han är beredd att försöka nå en diplomatisk lösning på den geopolitiska konflikten med Ukraina och Nato. Marknaden har även tagit fasta på att Ryssland uppger att ryska trupper är på väg att dras tillbaka från gränsen till grannlandet i söder.

USA:s president Joe Biden betonar dock att Ukrainakrisen inte är avslutad och att det fortfarande en stor risk för en ny rysk attack mot Ukraina.

Ryssland redo att fortsatt leverera naturgas

På ett möte mellan Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Vladimir Putin i Moskva i tisdags sade den ryske ledaren att Ryssland är redo att fortsätta leverera naturgas till Västeuropa på lång sikt.

Leveranser av naturgas via Ukraina till EU kan dessutom fortsätta även när befintliga transitavtal löper ut 2024, enligt Putin.

— Om det finns efterfrågan från europeiska importörer och det är lönsamt – och gastransportsystemet i Ukraina är i god teknisk kondition, tillade han på en presskonferens med Scholz i tisdags.

Naturgaspriset pressas av bra vindförhållanden 

Förutom minskad geopolitisk oro pressas naturgaspriset av milt vinterväder och gynnsamma vindförhållanden, som minskar efterfrågan på naturgas till elproduktion.

Prisläget på naturgas i Europa, som även trycker upp prisnivåerna på el i Norden, är dock kvar på historiskt höga nivåer sedan Ryssland dragit ned på gasleveranser sedan i höstas. 

Bland annat har gasflödet från Ryssland via den så kallade Yamal-Europe-ledningen helt stoppats i mer än åtta veckor.

TT
/
Gas
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.