Ericsson förväntas polisanmäla mutmisstankarna i Iran.
Ericsson förväntas polisanmäla mutmisstankarna i Iran. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Fredrik Sandberg/TT

Ericsson väntas själva anmäla mutmisstankar – enligt åklagare

Riksenheten mot korruption räknar med att Ericsson självmant kommer att polisanmäla eventuella mutmisstankar i Irak. Därmed ligger svenska åklagare lågt än så länge.


Ericsson har tidigare uppgett att allvarliga brott mot regler och affärsetik upptäckts i en internutredning om bolagets verksamhet i Irak. 

Telekomjätten har bland annat utrett om anställda varit inblandade i finansiering av terrorgrupper. Läs mer om det här.

Ingen förundersökning inledd mot Ericsson

Än så länge har det inte inletts någon förundersökning vid Riksenheten mot korruption angående de misstänkta mutorna som företrädare för Ericsson i Irak ska ha gjort sig skyldiga till. 

Bland annat misstänker telekomkoncernen att man betalat terrororganisationen IS för fri transportlejd, även om bolaget själva uppger att man inte kunnat slå fast vem som är den slutgiltiga betalningsmottagaren, enligt ett pressmeddelande från Ericsson.

"Riksenheten bedömer löpande om det finns grund att inleda en förundersökning utifrån den information som vi har tillgång till", skriver vice chefsåklagare Martin Bresman i ett mejl till TT.

Åklagaren hoppas Ericsson polisanmäler

Martin Bresman skriver vidare att han väntar sig att Ericsson självt "kommer att anmäla eventuella brottsmisstankar som bolaget har till polis eller åklagare".

Ericsson-anställda misstänks för mutbrott i Djibouti

Ett annat åtal ligger och väntar i Solna tingsrätt – en rättegång som preliminärt startar 25 april och där fyra före detta Ericssonanställda misstänks för att ha mutat offentliga tjänstemän i Djibouti. 

Dessa brott ska ha begåtts 2011-2012. Den härvan hänger ihop med omfattande korruption i ett flertal länder som avslöjats tidigare och som Ericsson härom året tvingades böta tio miljarder kronor för till amerikanska rättsmyndigheter.

Uppgifterna om Irak är emellertid nya för svenska åklagare. Någon koppling har inte hittats i tidigare utredningar.

"De uppgifter som nu framkommit om Irak har inte varit kända för Riksenheten mot korruption på grund av tidigare förundersökningar", skriver Martin Bresman.

TT
/
/
/