Har du en gammal mobiltelefon som ligger hemma och skräpar?
Har du en gammal mobiltelefon som ligger hemma och skräpar? - Foto: Jason DeCrow, Henrik Montgomery/TT och Malcolm Hanes/TT

Din gamla mobiltelefon kan vara värd hundratusentals kronor

Har du en gammal mobiltelefon som ligger och skräpar hemma i en låda? Den kan vara värdefull – om det är rätt märke och modell.


Om du varit en mobilanvändare under de senaste decennierna har du förmodligen betat av flera varumärken och modeller. 

Och kanske ligger någon gammal lur och samlar damm i en låda i ditt hem? Då kan du faktiskt ha en potentiell dyrgrip i din ägo.

– Än så länge ser marknaden ut att vara störst i USA men säkerligen kommer den växa här. Gamla telefoner, som väl knappt någon använder i dag, har ju börjat bli gångbara på auktion och där finns en väldans massa olika modeller att välja på, säger Andreas Siesing som är intendent på Auctionet, till Nyheter24.

Föremålet var på väg till tippen – var värt 320 000 kronor

Tidiga iPhone-modeller kan vara värdefulla

Några riktiga klassiker, som du kanske har behållit, är till exempel Ericsson T28, Nokia E90 och Nokia 3310. Men de är inte de mest värdefulla på auktion, menar Siesing.

– Det rör sig oftast om hundralappar. Möjligtvis någon tusenlapp om dom är i fint skick, kompletta och i originalkartong, säger han till Nyheter24.

iPhone föll 5 000 meter från flygplan: "Inga repor"

Ericssons dåvarande vd Sven-Christer Nilsson visar upp T28-modellen. Foto: Gunnar Ask/TT

I stället är det tidiga modeller från iPhone som, enligt Siesing, "intagit en särställning" och som blivit särskilt eftertraktade under de senaste åren. 

– Där har oöppnade exemplar av iPhone 1 sålts för hundratusentals kronor på senare tid. Även iPhone 2 har sålts dyrt. 

Faktum är att en iPhone, som var av den 4GB-modell som bara producerades av företaget under två månaders tid, såldes för nära två miljoner kronor under en amerikansk auktion 2023, vilket bland andra TV4 rapporterade om då. 

Ikea-föremålen du inte ska slänga – är värda en förmögenhet: "Kostar lätt 20 000"

Steve Jobs med en av de tidigaste iPhone-modellerna. Foto: Paul Sakuma/AP/TT

"Skicket är av yttersta vikt"

En förutsättning för att din gamla mobiltelefon ska klubbas till ett högt pris är förstås hur välbevarad den är. 

– Precis som med alla samlarföremål egentligen så är skicket av yttersta vikt, men också att originalförpackningar finns med, om man ska få riktigt höga noteringar. Gärna helt oöppnat för att nå dom allra högsta priserna, säger Andreas Siesing och fortsätter:

– Det har inte gått så många år än och då det rör sig om tekniska prylar är det inte helt ovanligt att kartongerna är bevarade. Däremot om 20-30 år, då det kanske börjar bli riktigt svårt att få tag i exemplar i originialförpackningar, då kan dessa få betydligt större betydelse. 

7 hemliga knep till din Iphone – som du INTE vill leva utan

/
/