En Iphone har klarat ett fall från fem tusen meters höjd.
En Iphone har klarat ett fall från fem tusen meters höjd. - Foto: Pexels, Craig Mitchelldyer/AP

iPhone föll 5 000 meter från flygplan: "Inga repor"

En iPhone har överlevt ett fall från en höjd av 5 000 meter från Alaska Airlines Boeing 737 Max 9-flygning, där en dörr blåste av.


Planet tvingades landa

Alaska Airlines Flight 1282, på väg till Ontario, Kalifornien, tvingades göra en nödlandning i Portland, Oregon, efter att en dörr blåste av och lämnade ett stort hål i flygkroppen. Planet hade nått en höjd på 4 876 meter när incidenten inträffade. Nu har en telefon hittats som ska ha fallit ur planet när dörren blåste av.

Bilder från sociala medier visade passagerare som hukade i sina säten med syrgasmasker som hängde från taket.

Apple-kunder får miljarder i ersättning – telefonerna var för sega

Upptäckten av telefonen

Telefonen hittades av Sean Bates i Washington, vid sidan av en väg, och tycktes tillhöra en av passagerarna. En bild av telefonen som publicerades på X, tidigare Twitter, visade en intakt skärm och ett kvitto på för bagage. 

Telefonens batteri var laddat till 44 procent och den var fortfarande i flygplansläge. Bortsett från ladd-uttaget, där ladd-kontakten hade slitits loss, var telefonen oskadd. Bates nämnde i ett TikTok-inlägg att han hade hittat telefonen "ganska ren, inga repor på den, under en buske".

Genombrottet: Nu kan AI brygga kaffe

Myndighetens svar

Bates kontaktade National Transportation Safety Board (NTSB), som meddelade att det var den andra telefonen från flygningen som hade hittats. NTSB:s ordförande Jennifer Homendy tackade Bates via X och erbjöd sig att mötas. 

Hon informerade även pressen om att myndigheten skulle granska telefonerna innan de returneras. 

Enligt Duncan Watts, forskare vid Oslos universitet, klarade sig telefonen på grund av luftmotstånd.  

"Om telefonen föll på en gräsplätt kan den definitivt överlevt fallet. Om den var vinklad neråt, hade den gått från 50 kilometer i timmen till stillastående på relativt mjukt underlag, med lite mindre kraft än om jag hade trampat på den", säger Watts till The Washington Post.

Läs mer: Därför kan lösenord försvinna – redan i år

Läs mer: Känd spelutvecklare hackad – krävdes på 20 miljoner kronor

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!