Varumärket Oatly grundades av Rickard Öste.
Varumärket Oatly grundades av Rickard Öste. - Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT & Henrik Montgomery/TT

Oatly-grundarens extrema förmögenhet – så rik är Rickard Öste

I mitten av 1990-talet började forskaren Rickard Öste slipa på hur man skulle kunna utvinna en dryck av havre. Med tiden lanserades Oatly, ett företag som gjort Öste rejält förmögen.


  • Det svenska livsmedelsföretaget Oatly grundades 1994. 
  • Från början hette företaget Ceba Foods AB.
  • Bolaget producerar och säljer havrebaserade mejeriprodukter.
  • Varumärket lanserades i Sverige 2001.
  • Produkterna från Oatly är både fria från laktos och veganska.

Källa: Oatly

I mitten av 1990-talet började forskare vid Lunds Universitet tillverka och utveckla en dryck gjord på havregryn. Bakgrunden till arbetet var resultatet av en studie om laktosintolerans. Den studien hade genomförts av Rickard Öste, som även var en av forskarna som utvecklade och skapade havredryck.

Arvid Nordquist-arvtagarnas lyxliv: Paradvåningar, yachtar och miljonlöner

Richard Öste grundade Oatly med sin bror

Öste var under många år professor i livsmedelskemi vid avdelningen för industriell näringslivslära vid Lunds Universitet. Efter arbetet med att ta fram en dryck baserad på havre var han med och grundade det som kom att bli en internationell pionjär för just veganska dryckesalternativ, nämligen företaget Oatly. 

1997 hoppade brodern Björn Öste på tåget. Varumärket lanserades i Sverige redan 2001 och med tiden har man kommit att växa ut till ett internationellt varumärke.

Målet för forskarna var hela tiden att utveckla en dryck som i så stor utsträckning som det var möjligt liknade vanlig mjölk. 

Oatlys saftiga skattesmäll – redovisade felaktiga uppgifter

Oatly-grundaren vann Polhemspriset

2021 vann Rickard Öste Polhemspriset för sina insatser inom havrebaserade livsmedel. Han delade på priset tillsammans med Angeliki Trantafyllou. Utmärkelsen, som är den finaste tekniska sådana i Sverige, innebar också en prissumma på 250 000 kronor. 

– Det är en fantastisk ära att få ett pris som så många framstående svenska ingenjörer fått tidigare. Jag är verkligen stolt, sa Öste i ett pressmeddelande efter att han vunnit priset. 

Hemliga doldisarna äger ÖoB – här är syskonens enorma miljardimperium

Rickard Öste vann Polhemspriset 2021, tillsammans med Angeliki Triantafyllou. Foto: Pressbild Sveriges ingenjörer

Oatly-grundarens saftiga pengaregn – så mycket tjänar Rickard Öste

Oatly hade under 2022 en omsättning på strax över tre miljarder kronor. Tillgångarna uppgick till närmare 11,6 miljarder kronor.

Det var dock inte bara klang och jubel under 2022. Sett till resultatet efter finansnetto var det ett tufft år. Oatlys nettovinst skrevs nämligen till -5,6 miljarder kronor.

Med åren har Oatlys sortiment vuxit och man har bland annat lanserat glass, kaffe latte och matgrädde. Detta har inneburit att Rickard Öste och hans bror blivit rejält förmögna. 2021 uppgick deras aktieposter till 4,3 miljarder kronor sammanlagt, enligt Dagens Industri. 

Amir Kheirmand grundade Schysst Käk – så mycket tjänar kebabkungen

Oatly har, utöver havredrycken, även lanserat allt från glass till kaffe latte och matgrädde. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Det går minst sagt att säga att det går bra för Rickard Öste. Han är verksam i hela 16 bolag där han innehar roller som styrelseordförande och ledamot. Flera av bolagen Öste är verksam i har omsättningar på flera miljoner och tillgångar som uppmäts till hundratals miljoner.

Enligt Skatteverkets senaste uppgifter, som Nyheter24 tagit del av, hade han dessutom en fastställd förvärvsinkomst under 2022 på 1 286 200 kronor. Fördelat över årets tolv månader innebär det en inkomst på hela 107 183 kronor i månaden.

När Aftonbladet listade Sveriges miljardärer 2023 hamnade bröderna Öste på 346:e respektive 347:e plats med en förmögenhet som uppgick till 1,6 miljarder vardera. 

H&M-arvtagarnas flådiga lyxliv: Miljardarvet och relationen till kungafamiljen

/
/