Familjen Svenssons imperium har vuxit sedan 1940-talet.
Familjen Svenssons imperium har vuxit sedan 1940-talet. - Foto: Stella Pictures & Jessica Gow

Hemliga doldisarna äger ÖoB – här är syskonens enorma miljardimperium

Familjen bakom det berömda lågprisvaruhuset ÖoB är familjen Svensson. Grundaren av Runsvengruppen, Rune Svensson, lät barnen ta över och imperiet har fortsatt växa. I dag omsätter syskonens verksamhet flera miljarder.


Sverige är ett idérikt land med många varumärken och företag i ryggen. Bland flera av dessa står även starka familjer bakom framgångarna. Ikea har familjen Kamprad, Biltema har familjen Lindholm och Clas Ohlson har familjen Tidstrand. Utöver dem finns även familjen Svensson och Runsvengruppen. Tillsammans driver de ÖoB som vuxit ut till ett stort familjeimperium med en omsättning i miljardklassen.

Familjen Tidstrands imperium – här är deras miljardtillgångar

Familjeimperiet Runsvengruppen äger ÖoB

Historien om ÖoB, tidigare Överskottsbolaget, går tillbaka hela vägen tillbaka till 1940-talet. Den då 24-årige Rune Svensson valde att 1948 införskaffa en egen lanthandel i Östergötland. 

På bara ett par år växte verksamheten och man kom redan 1957 att införskaffa en större lokal för lanthandeln då de gamla lokalerna inte räckte till. Med tiden kom Rune Svensson att bygga ut sin verksamhet som sedermera kom att innehålla både tillverkning och grossistverksamhet.

När inkomsterna ökade, främst tack vare införskaffande av varor direkt från fabrikerna, valde grundaren att öppna det första egna varuhuset 1961 i Linköping. 

Under de följande åren investerades det friskt när man köpte upp butikskedjorna Storcks, Storckens och Engelbrektsbodarna, detta samtidigt som de egna Bonusvaruhusen blev allt fler. 1992 kom den kanske största milstolpen när det numera familjeägda företaget, Runsvengruppen, valde att införskaffa Överskottsbolaget med sina nio varuhus. Innan införskaffandet bedrev Överskottsbolaget försäljning av materiel från försvaret och statliga myndigheter.

Biltema-grundaren Sten-Åke Lindholms enorma imperium

Familjeföretagets miljardtillgångar

Rune Svensson avled 1986 så när satsningen gjordes och Överskottsbolaget förvärvades var det de fyra barnen som utgjorde transformeringen av familjeföretaget. De mer anonyma och tillbakadragna syskonen Joakim, Anne-Marie, Ann-Charlotte och Ann-Caroline genomförde förvärvet och är alla delaktiga, på ett eller annat sätt, i ÖoB och Runsvengruppen än i dag. 

I dag består ÖoB av omkring 100 varuhus runt om i Sverige och en personalstyrka som uppgår till drygt 1 500 personer. Under 2022 omsatte ÖoB över fyra miljarder kronor och hade tillgångar som uppmättes till hisnande 954 miljoner kronor, enligt uppgifter från Alla bolag som Nyheter24 tagit del av. 

Runsvengruppen AB hade en omsättning under samma period på fyra miljarder kronor och tillgångar som uppgick till hela 1,9 miljarder kronor.

Santa Marias vd Henrik Samuelsson drar in miljoner – här är tacokungens extrema lön

Syskonen Svenssons enorma tillgångar

Joakim Svensson är i dag verksam i totalt tio bolag, bland annat som styrelseledamot i ÖoB AB och Runsvengruppen AB. Enligt uppgifter från Skatteverket, som Nyheter24 tagit del av, hade han en fastställd förvärvsinkomst 2022 på hela 6 390 000 kronor. Det innebär att han har en genomsnittlig månadslön på hela 532 500 kronor. Utöver det hade han även ett överskott av kapital på 4 584 702 kronor.

Systern Ann-Marie är verksam i tre bolag, bland annat Runsvengruppen Holding AB och Anne-Marie Svensson Förvaltning AB. Hon hade en fastställd förvärvsinkomst 2022 på 667 300 kronor och ett överskott av kapital på 2 804 560 kronor. 

Den tredje systern i barnaskaran, Ann-Charlotte Kramming tidigare Svensson, är även hon verksam i tre bolag, bland annat Runsvengruppen Holding AB och Ann-Charlotte Svensson Kramming AB. Hon hade en fastställd förvärvsinkomst 2022 på 613 000 kronor och ett överskott av kapital på 1 073 863 kronor.

Det fjärde syskonet, Ann-Caroline Svensson, är verksam i två bolag, Runsvengruppen AB och Ann-Caroline Svensson Holding. Dock saknas inkomstuppgifter då hon inte är bokförd i Sverige.

Familjeimperiet Dafgård: Arvtagarna och det enorma miljonregnet

Källa: ÖoB, Runsvengruppen, Alla bolag, Skatteverket

/