Förra året klarades endast tre procent av bedrägerier mot äldre upp.
Förra året klarades endast tre procent av bedrägerier mot äldre upp. - Foto: Stella Pictures & Martina Holmberg / TT

Pensionär? Så undviker du att bli lurad av säljaren

Varje år utsätts tusentals äldre för bedrägerier. Det förekommer även att telefonsäljare ringer och använder olämpliga säljmetoder. Men hur ska man egentligen undvika att bli lurad?


Varje år anmäls tusentals bedrägerier i Sverige. Under 2023 ökade antalet anmälda brott med 22 procent till 238 371 stycken. 

En del av anmälningarna avser företag som sålt produkter eller tjänster till dig men som av en eller annan anledning inte levt upp till förväntningar eller den konsumenträttsliga lagstiftningen.

LÄS MER: Utsatt för bedrägeri? Glöm inte att göra det här

PRO vill se lagändring

En undersökning som genomförts av Pensionärernas riksorganisation, PRO, visade att 30 procent av de 34 000 som deltog hade utsatts för bedrägeriförsök under det senaste året. Det har gjort att PRO:s ordförande Åsa Lindestam nu vill se en lagändring.

– Hur många fler pensionärer ska behöva förlora sina livsbesparingar innan vi ser krafttag från regeringen och bankerna? Det räcker inte med informationskampanjer, nu är det dags att lagstifta om krav på förebyggande åtgärder och att bankerna ska ersätta sina kunder om deras tjänster inte är tillräckligt säkra, sa hon i ett pressmeddelande.

LÄS MER: PRO:s krav efter bedrägerivågen mot äldre

Konsumentverket: Då har du rätt att anmäla

Enligt Konsumentverket har du som konsument rätt att anmäla allt från marknadsföring, avtalsvillkor och pris till bristande säkerhet och olämpliga säljmetoder. 

Den sistnämnda kan du anmäla om du anser att ett företag använt sig av en försäljningsmetod som du upplevt som olämplig. Du kan till exempel anmäla företag om:

  • de medvetet ger felaktig och/eller vilseledande information,
  • har en aggressiv eller påstridig säljmetod,
  • skickar produkter utan att du beställt något,
  • skickar en faktura utan att du beställt något eller
  • om de medvetet lurar och riktar sig till utsatta grupper, exempelvis äldre och sjuka.

MISSA INTE: Då kan du ta ut allmän pension – det gäller för din årskull

Foto: Tim Aro/TT

Så undviker du som äldre att luras

Att just de äldre är extra utsatta för bedrägerier eller olämpliga säljmetoder är inget nytt. Under 2023 gjordes 29 000 anmälningar av pensionärer, varav endast tre procent klarades upp. 

Med bakgrund av det är det därför extra viktigt att veta hur du skyddar dig i situationer du känner resulterar i att du blivit lurad, eller riskerar att luras. Lika viktigt är det för anhöriga att veta hur man som bäst skyddar en äldre anhörig från att bli lurad – i den utsträckning det går. 

Tidningen Råd & Rön listar vad du som äldre bör tänka på när en telefonförsäljare ringer:

  • Be om att få avtalet hemskickat.
  • Teckna inga nya avtal förrän det gamla har löpt ut.
  • Se till att du är inskriven i nix-registret som hindrar telefonförsäljare från att ringa.

Om du som anhörig märker att ett avtal ingåtts så kan ni alltid utnyttja ångerrätten i 14 dagar, som gäller vid distansavtal.

MISSA INTE: Tidig pension? Då kan du gå miste om upp till 4 700 i månaden

Foto: Martina Holmberg/TT


/
/
/
/