Johan Persson och Karin Löf driver Instagramkontot "Sparmakarna".
Johan Persson och Karin Löf driver Instagramkontot "Sparmakarna". - Foto: Privat och Stella Pictures

Paret halverade dyra utgiften – så gjorde de: "Ett slukhål"

Johan Persson och Karin Löf driver Instagramkontot "Sparmakarna" där de delar med sig av tips för hur man får ordning på sin ekonomi. För Nyheter24 berättar de om ekonomiska "slukhålen" som för gemene man leder till onödigt stora utgifter.


Många svenska hushåll har, under de senaste åren, fått vända på slantarna för att få vardagen att gå ihop. Detta eftersom en rad utgifter blivit betydligt större än tidigare när exempelvis drivmedelspriserna stigit, elen blivit dyrare och bolåneräntorna nått högre nivåer än på länge.

På Instagramkontot "Sparmakarna" delar Johan Persson, 33, och Karin Löf, 30, med sig av tips och råd till den som vill förbättra sin privatekonomi. 

LÄS MER: Karin och Johan sparar 30 000 i månaden: "Inga fancy jobb"

De höga bolåneräntorna är en av flera faktorer som gjort tillvaron dyrare för många svenskar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

MISSA INTE: Så blir du miljonär – här är superspararnas 5 tips

Sparmakarna: "Mycket handlar om planering"

Enligt Johan Persson och Karin Löf finns det flera ekonomiska "slukhål" som för gemene man leder till onödigt stora utgifter. 

– Matkostnaderna är något vi ofta pratar om och jag läste någonstans att det är den näst största utgiftsposten i svenska hushåll. Enligt Konsumentverket ska vi lägga runt 10 000 kronor i månaden på mat i vår familj. Vi lägger hälften, alltså runt 5 000 kronor i månaden, berättar Johan för Nyheter24 och fortsätter: 

– Vi äter bra frukost, mellisar, två lagade måltider om dagen, kvällsmat och så vidare. Äter vi lite mat? Nej. Köper vi dålig mat? Nej.

Mat är till och med ett stort intresse för paret. 

– Vi köper vissa ekologiska varor, närproducerat och hela den biten. Vi älskar att laga mat. Mycket handlar om planering och kreativitet. Vi gör ofta storkok och fryser in. Inte primärt för att det är billigast, utan för att frigöra tid för att umgås ännu mer med våra barn och diverse projekt. Så, matkostnaderna är definitivt ett slukhål. 

MISSA INTE: Vanliga missen när du sparar åt ditt barn – ekonomen: "Svårt"

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Det beteendet slår ganska hårt på lång sikt"

Ett annat slukhål är de småutgifter som lätt blir många och därmed dyra. 

– Vi har märkt att många tänker ”men 50 kronor för en kaffe, det kan ju inte påverka min ekonomi på lång sikt”. Men just det beteendet slår ganska hårt på lång sikt. Speciellt om man zoomar ut på månader eller år. Börjar man då väva in börsen och ränta-på-ränta på de pengarna så det blir det stora summor.

LÄS MER: Paret har sparat över en miljon – här är ovanorna de undviker

/