Enligt SEB:s sparbarometer får svenskarna allt mer pengar kvar i plånboken.
Enligt SEB:s sparbarometer får svenskarna allt mer pengar kvar i plånboken. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Henrik Montgomery/TT

Glädjande nyhet: Svenskarna får mer pengar över

De senaste månaderna har svenskarna fått allt mer pengar kvar i plånboken när utgifterna är betalda. Det redogör SEB för i och med deras "Sparbarometer" som pekar på ett uppsving i hushållens ekonomi under det tredje kvartalet 2024.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

De senaste åren svenskarnas ekonomi varit allt hårdare ansatt av den inflation som skapat ett allt större tryck i svenskarnas plånböcker.

Inflationen har drivit upp priserna på allt ifrån livsmedel och drivmedel till räkningar och räntor.

Men 2024 har i vissa avseenden visat på en annorlunda trend. Riksbanken har sänkt räntan hela fyra gånger, var av den senaste, den 7 november, genomfördes en dubbelsänkning med 0,50 procentenheter. Det innebär att styrräntan i dagsläget ligger på 2,75 procent – allt närmare tvåprocents-målet per år som Riksbanken satt upp för att hålla inflationen i schack.

LÄS MER: Inkomstkravet kan sänkas – då kan 12 000 köpa bostad

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

LÄS MER: 155 000 personer får höjd pension i januari 2025 – berörs du?

Mer pengar i plånboken för svenska hushåll

Trenden har även visat sig ge effekt i de svenska hushållen. Nu rapporterar nämligen SEB att de svenska hushållens brutto- och nettoförmögenhet växer. Under det tredje kvartalet 2024 ökade de nämligen och uppgången drevs främst av en positiv börs- och boprisutveckling, redogör de för enligt sin "Sparbarometer".

”Hushållens skuldkvot fortsatte att sjunka något till följd av att tillgångarna steg mer än hushållens skulder. Samtidigt steg räntekvoten”, skriver i ett pressmeddelande den 4 december.

Under det tredje kvartalet, det vill säga juli, augusti och september 2024, ökade svenska hushålls nettoförmögenhet med 2,6 procent – eller 619 miljarder kronor. 

– Hushållens förmögenhet fortsätter att nå nya toppnoteringar. Det är tydligt att en kombination av stigande aktiekurser och bostadspriser nu fått förmögenheten att växa och därmed tagit igen den stora nedgången från höginflationsåren. För att trenden även ska hålla i sig under årets sista kvartal så behövs en tydligare återhämtning på börsen, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Américo Fernández, privatkonom på SEB. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Américo Fernández, privatkonom på SEB. Foto: Caisa Rasmussen/TT

MISSA INTE: Skatteverket: Nya regler för lån från den 1 januari 2025

Skulderna steg: "Inte haft samma starka utveckling"

Under samma period ska det även tilläggas att svenskarnas skulder också steg. Hushållen hade en total skuldsumma som skrevs till 20 miljarder, en ökning med 0,4 procent. 

Bland de lån som ökade finns:

  • Bostadslån: steg 0,4 procent
  • Studielån: steg 0,7 procent
  • Övriga lån: steg med 0,6 procent

– Trots det sjunkande ränteläget fortsätter hushållens skulder att växa i en relativt måttlig takt. Den ekonomiska återhämtningen har förskjutits vilket återspeglas i hushållens dämpade inställning till både högre skulder och konsumtion. Något kontraintuitivt steg dessutom räntekvoten under kvartalet. Det förklaras av att hushållens skulder trots allt växer vilket gör att totala räntekostnader endast sjunker marginellt, samtidigt som disponibla inkomster inte haft samma starka utveckling som under föregående kvart, säger Américo Fernández avslutningsvis i pressmeddelandet.

LÄS MER: Ändring för alla Ellevio-kunder – här är nya priserna 2025

Så hög belåningsgrad har svenska hushåll

Svenska hushålls lånevolym för bolån fördelat på belåningsgrad i procent:

0-50 procents belåningsgrad: 

  • 40 procent av de svenska hushållen 

50-70 procents belåningsgrad: 

  • 31 procent av de svenska hushållen

70-85 procents belåningsgrad: 

  • 21 procent av de svenska hushållen

85-100 procents belåningsgrad: 

  • 7 procent av de svenska hushållen

Mer än 100 procents belåningsgrad: 

  • 1 procent av de svenska hushållen

Källa: Statistiska centralbyrån, SCB.

MISSA INTE: Senaste nytt – ta del av det som händer just nu

/
/
stats