Annons

Skarpa uppmaningen: Så undviker du pengaproblem i sommar

Publicerad: 27 maj 2025, kl. 16:15
Uppdaterad: 30 maj 2025, kl. 09:44
Semester i solstol, pengar och plånbok.
Privatekonomen Stefan Westerberg riktar, i en intervju med Nyheter24, en tydlig uppmaning inför sommaren för att få pengarna att räcka till. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Anders Wiklund/TT, Janerik Henriksson/TT & Martina Holmberg / TT

Sommaren är i antågande och många längtar efter semestern. Men vad ska man ta sig till om det ekar tomt i plånboken och på kontot? Nyheter24 hörde sig för med privatekonomen Stefan Westerberg som delar sina bästa tips på att maxa ekonomin i sommar.

Sommaren hägrar och med det också semestern. Men för många innebär sommaren att man fortsatt behöver jobba för att få ekonomin att gå ihop. 

Den senaste tiden har nämligen varit kämpig då många svenskar fått vrida och vända på slantarna för att få ekonomin att gå ihop. 

Det finns dock tillvägagångssätt man kan ta till för att dryga ut både plånbok och semesterkassa.

Maxa plånbokens tjocklek i sommar

Annons

Nyheter24 har pratat med privatekonomen Stefan Westerberg som redogör för hans bästa tips inför sommaren för att kunna maxa plånboken tjocklek under årets varmare månader.

– Budgetera dina semesterplaner. Gå igenom dina planer för sommarsemestern och gör en uppskattning vad allt kommer kosta. Försök ta med så många utgiftsposter som möjligt och ta med lite marginal, säger han och tillägger:

– I den mån det blir dyrt får du prioritera mellan de olika saker du har för avsikt att göra.

Men det finns ytterligare knep du kan ta till för att se till att pengarna inte far iväg alldeles för snabbt. 

– Försök sätta ett maxtak på vad semestern får kosta. Om det är svårt att se till helheten kan det vara smart att dela up utgifterna i olika veckor. Ett maxtak minskar risken för en ekonomisk baksmälla i höst.

Annons

Skarpa uppmaningen: "Skippa blancolånen"

Du som reser bort kan ta till rejäla åtgärder för att bidra till en starkare ekonomi både på kort och lång sikt. Westerberg berättar för Nyheter24 att du som exempelvis ska resa utomlands ska planera inför avresan. Det är ju som bekant så att resor kan föra med sig stora kostar, ibland större än vad man budgeterat för. 

– Planera därför gärna i förväg och jämfört priser för att hitta de bästa erbjudandena.

Stefan Westerberg. Foto: Pressbild Länsförsäkringar
Stefan Westerberg. Foto: Pressbild Länsförsäkringar
Annons

Vill du ta det ytterligare ett steg så är ett ekonomiskt tips att aktivt välja att skippa att ta lån för att kunna finansiera semestern. För många är det säkerligen en självklarhet men för många har det ekonomiska stålbad de senaste åren inneburit också resulterat i att fler känt sig nödgade att låna pengar för att ha råd att vara ledig. Till dem har Stefan Westerberg en enkel uppmaning:

– Skippa blancolånen. Oavsett vilken semester du väljer så är det klokt att inte ta ett lån för att ha råd med semestern. Lån utan säkerhet kommer ofta med högre räntor och kan därför öka väsentligt över tid om de inte snabbt återbetalas. Om du inte betalar lånen i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få ett hyreskontrakt, teckna abonnemang och få nya lån, slår han fast i intervjun med Nyheter24.

Hyr ut bostaden för att dryga ut semesterkassan

Det avslutande tipset privatekonomen Stefan Westerberg delar med sig av är hyra ut eller byta bostad.

– För att öka semesterkassan kan man hyra ut sin befintliga bostad, exempelvis samtidigt som man är på resande fot. Ett annat alternativ kan vara att byta bostad med någon under semestern. Har du en bostad i Stockholm, kanske någon i Göteborg, Rom eller Berlin kan bo där samtidigt som du bor hos dem, avslutar han med att föreslå.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons