Att gå i pension är för många en glädjens tid efter ett långt och hårt arbetsliv. Andra känner tvärtom, att jobbet är en del av en själv och att man således gärna fortsätter jobba ett tag till. Detta har resulterat i att begreppet jobbonär blivit allt vanligare på senare år.
Fördelar och nackdelar påverkar din pension
Att jobba ett par år extra är fördelaktigt av flera anledningar. Dels så kombinerar du ofta lön med pension vilket gör att tillvaron kan bli lite bättre sett till din inkomstnivå. Därtill så fortsätter du, så länge du jobbar, att tjäna in pensionsrätter till den framtida pensionsutbetalningen. Det innebär kort och gott att pensionens totala tillgångar stiger ju längre du arbetar.
Liksom det finns fördelar åt ena hållet, finns det också nackdelar åt det andra. Inte minst om du befinner dig mitt i livet och likaså i ditt yrkesliv. Då finns vissa saker du bör känna till, som annars kan drabba dig och din framtida pension negativt.
Byta jobb? Det är riskfyllt för pensionen
I en intervju med Aftonbladet redogör nämligen Collectums pensionsexpert, Tomas Carlsson, för att det finns ekonomiska risker förenat med att byta jobb mitt i livet. För den allmänna pensionen spelar det visserligen ingen roll om du jobbar här eller där. Detsamma gäller ofta tjänstepensionen då de är premiebestämda, vilket innebär att många därför inte påverkas negativt vid ett eventuellt jobbyte.
Dock finns det alla skäl att läsa pensionsvillkoren noga menar Carlsson. Han uppger att premierna i de individuella tjänstepensionerna inte sällan ligger på ungefärliga nivåer som de stora kollektivavtalet – de brukar nämligen följas åt.
"Det är extra viktigt när man är över 50"
De som är offentligt anställda har generellt fått en höjning på mellan 4,5 till 6 procent av lönen under de senaste åren – avseende avsättningen till tjänstepensionen.
Dock har privatanställda sett avsättningen öka med endast fyra procent och istället fått extra avsättningar till så kallad deltids- eller flexpension. Vissa förbund har därtill förhandlat fram ytterligare premier.
Detta sammantaget gör då att de totala avsättningarna således varierar mellan olika avtal i diverse branscher.
– Ett generellt tips är därför att jämföra premierna noga, både till själva tjänstepensionen och till deltids- eller flexpensionen. För där kan det skilja sig en del. Om avsättningarna till någon del av tjänstepensionen är lägre på det nya jobbet så ska man försöka förhandla upp den. Det är extra viktigt när man är över 50, säger Tomas Carlsson till Aftonbladet.
Din pension påverkas negativt om du byter jobb efter 50
Numera har en stor del av den svenska arbetsmarknaden rört sig från förmånsbestämd tjänstepension till premiebestämd tjänstepension. Det finns en hel del 60- och 70-talister som har kvar det senare. Dock krävs det 30 års tjänstetid för att du ska få full förmånsbestämd tjänstepension.
– Det är inte säkert att man får ta med sig sin tjänstetid från det gamla jobbet. Om man går till ett annat avtal där man inte får tillgodoräkna sig sina tidigare anställningsår så kommer man att börja om från början. Om det innebär att man inte kommer att kunna få full tjänstepension så kan det vara läge att tacka nej till jobbet, säger Carlsson och tillägger avslutningsvis:
– Så sammanfattningsvis, ja, det kan finnas tillfällen då pensionen påverkas negativt av att byta jobb efter 50, men i majoriteten av fallen har det ingen eller liten påverkan.