Studien publicerades i tidskriften Nature.
Studien publicerades i tidskriften Nature. - Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT och Anders Wiklund/TT

Ny studie: Så lite vin om dagen kan få din hjärna att åldras

Inte sällan hör man hur ett par glas vin till maten faktiskt kan vara hälsosamt – och många studier har hävdat detsamma. Men nu visar en ny studie att även mindre mängder alkohol, om det konsumeras på daglig basis, kan åldra din hjärna i förtid.


Under de senaste decennierna har forskning pekat på hur en måttlig alkoholkonsumtion har flera positiva följder: däribland en viss förebyggande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar och bättre minne.

Men det finns också vetenskap som sagt det motsatta och i en ny studie från Pennsylvania university, publicerad i tidskriften Nature, slår man fast exakt hur mycket alkohol man kan dricka innan det gör faktisk skada på hjärnan.

Studie: Ett glas vin om dagen kan göra skada

I studien har man använt sig av medicinsk data från omkring 500 000 britter och kontrollerat andra viktiga faktorer såsom socioekonomisk status, användande av tobak och genetiska förutsättningar.

Till slut kunde man, efter magnetröntgenundersökningar av deltagarnas hjärnor, slå fast att de som på daglig basis konsumerar ett glas vin, eller en mindre öl, riskerar att skada sin hjärna. Om man istället drack ett halvt glas vin tycktes det inte göra någon skada.

Professorn om studien: "Tänkvärt"

Mer specifikt förändrades hjärnans volym, som en del av tidigt åldrande, i de fall då personerna dagligen drack ett glas vin eller mer.

Om du drack mer än fyra glas vin om dagen motsvarade det, enligt studiens författare, ett "hjärnåldrande" på drygt tio år. 

I en intervju med Aftonbladet beskriver Sven Andréasson, läkare specialiserad på alkoholkonsumtion och professor vid Karolinska institutet, studien som "väldigt intressant".

– Att det var så stor skillnad vid endast ett eller två glas om dagen var kanske lite förvånande. Vi vet sedan tidigare att en kraftig alkoholkonsumtion påverkar hjärnan negativt, men nu ser vi att även mindre mängder spelar roll. Det är tänkvärt, säger han till tidningen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

igår 21:37
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.