Hur mycket kiss är det egentligen i en pool?
Hur mycket kiss är det egentligen i en pool? - Foto: Stella Pictures och Fredrik Varfjell/TT

Vidriga sanningen – så mycket kiss är det i en pool: "Usch"

Att ta ett dopp i en pool kan vara både uppfriskande och härligt – men också lite äckligt. Det visar sig nämligen att en vuxenpool, i regel, innehåller en hel del kiss.


Brukar du kissa i samband med att du badar i en pool? De flesta skulle kanske svara nej på en sådan fråga. Men vetenskapen och empiriska undersökningar säger annat – något som lyfts i SVT-programmet "Fråga Lund".

Hur mycket kiss är det i en pool?

Mer specifikt frågar en tittare exakt hur mycket kiss det egentligen är i en badbassäng och med hjälp av kemisten Ulf Ellervik tar programledaren Robin Paulsson reda på svaret.

Först och främst tar man prover i en ny barnpool där vattnet är helt okontaminerat. Därefter låter man en grupp barn bada i poolen, samtidigt som de erbjuds att dricka saft, innan man tar ytterligare prover i bassängen.

– Kloret bryter ner kväveföreningar i kisset, så det blir svårt att mäta. Däremot bryts inte sötningsmedel ner, som vi fått i oss i till exempel saft. Om det sker en olycka, finns sötningsmedel i vattnet och det kan vi mäta, förklarar Ellervik i programmet.

Efter att ha tagit proverna till ett laboratorium konstaterar kemisten att det finns så pass mycket sötningsmedel i barnpoolen att drygt tre eller fyra barn måste ha kissat i vattnet. 

Här kan du läsa om den oväntade bakteriefällan i badrummet – som är smutsigare än toaletten.

Programledaren: "Usch!"

Men det slutar inte där. Ulf Ellervik uppger vidare att bassängen de undersökt är relativt liten och att det, i en vuxenpool, finns betydligt mer urin.

– Ett par hundra liter, säger han i SVT-programmet, varpå Robin Paulsson svarar:

– Jag lämnar in mina simborgarmärken. Det är färdigbadat. Usch!

I en kanadensisk studie från 2017 slog man fast att en 830 000-literspool, vilket motsvarar drygt en tredjedel av en 50-metersbassäng, innehåller 75 liter urin, vilket bland andra Sveriges Radio då rapporterade om. 

Läs om varför du aldrig ska sova mot flygplansfönstret här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!