Vilka egenskaper gör att man blir populär?
Vilka egenskaper gör att man blir populär? - Foto: Pexels

Forskning: Så blir du populär – på jobbet och bland vännerna

Vissa människor är mer populära än andra, både i kompisgänget och på arbetsplatsen. Men det är ingen slump vem som blir populär och inte, utan forskning visar faktiskt att vissa specifika egenskaper bidrar till graden av popularitet.


I alla sociala sammanhang så finns det vissa personer som är mer populära än andra – och det finns faktiskt ett mönster i vem som uppfattas som attraktiv och blir just populär.

– Det finns naturligtvis en enorm spridning vad människor föredrar. Men det finns också en kärna där forskningen är helt överens om vad exempelvis kollegor, en möjlig partner eller en rekryterare uppfattar som en skön människa, säger Petri Kajonius, docent i personlighetspsykologi vid Högskolan Väst, till DN.

I kärnan finns två personlighetsdrag: extroversion och välvillighet. 

Personlighetsdragen som gör en populär

Extroversion, vilket kan beskrivas som positiv energi, innefattar nyfikenhet, äventyrslust och social glädje.

– Här finns också en touch av bus och vakenhet. Det är därför introverta personer, som jag, fått så dåligt rykte. Det stämmer inte. Även introverta kan ju vara intressanta, men bland människor vi känner lagom mycket eller vill lära känna är extroversion en bra sak, säger Petri Kajonius till DN.

Men även välvillighet, vilket innebär vänlighet, ödmjukhet och samarbetsförmåga, gör en person mer attraktiv och populär. Detta, kombinerat med extroversion, utgör grundkomponenterna i emotionell intelligens, enligt tidningen.

– Det finns en mängd forskning som visar att de här egenskaperna är mycket betydelsefulla, oavsett om det handlar om en anställningsintervju, en dejt eller att bli populär på jobbet, säger Kajonius.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.