Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare varnar – tredjehandsrökning kan också döda

- 07/02/2014, 07:05
Röken fastnar på ytor i exempelvis en rökares hem.
1 av 2

Röken fastnar på ytor i exempelvis en rökares hem.

Leif R Jansson / TT

När kläder, möbler och annat "luktar rök" utsätts personer för tredjehandsrökning.
2 av 2

När kläder, möbler och annat "luktar rök" utsätts personer för tredjehandsrökning.

Stian Lysberg Solum / TT

Inte bara rökning och passiv rökning. Nya rön visar att tredjehandsrökning kan vara minst lika skadligt. Det vill säga – det kan vara hälsofarligt att vistas för mycket hemma hos en rökare.

KALIFORNIEN. Har du träffat någon rökare vars kläder också luktar rök? Då kan du ha utsatts för tredjehandsrökning.

En ny forskarrapport från University of California i USA visar att denna typ av inandning kan vara lika farligt som att röka själva cigaretten.

Barn och arbetskamrater

Undersökningarna visar att rök som sätter sig fast på föremål, på olika typer av ytor och i vår omgivning blir allt skadligare över tid.

De som redan i dag andas in denna typ av partiklar är exempelvis barn och arbetskamrater till rökare, skriver CBS Atlanta.

Forskarna har studerat effekterna av tredjehandsrökning i organen på möss.

– Vi fann att betydande skador uppstod på levern och lungorna. Skadorna hos dessa möss tok längre tid på sig att läka. Dessutom visade de upp hyperaktivitet, sa Manuela Martins-Green, professor i cellbiologi, i ett uttalande i samband med att studien presenterades.

Sitter kvar långt efteråt

När forskarna använde prover från ytor från rökares hem nådde nikotinet samma nivåer som om mössen skulle ha rökt själva cigaretten.

Effekterna av tredjehandsrökning kan sitta kvar i väggar, textilier och andra ytor långt efter att själva rökaren flyttat ut eller slutat röka, skriver CBS Atlanta.