Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: Lathet kan vara bra för hälsan

Lathet kan vara både bra och dåligt för hälsan.
1 av 3

Lathet kan vara både bra och dåligt för hälsan.

TT Bild

Det är helt beroende på vad som står närmst.
2 av 3

Det är helt beroende på vad som står närmst.

TT Bild

Vad väljer du, äpplen eller chips?
3 av 3

Vad väljer du, äpplen eller chips?

TT Bild/Montage

Nyheter | 28/02/2014 12:43

Är du också för lat för att orka vara hälsosam? Då är det här studien för dig.

Lata människor hyllas sällan men enligt en ny studie kan lathet faktiskt vara bra för hälsan.

Enligt studien, gjord av forskare vid St. Bonaventure-universitetet i New York och publicerad i senaste numret av tidskriften Appetite, kan lathet faktiskt användas till att påverka våra matvanor till det bättre.

Äpplen eller popcorn

I studien deltog män och kvinnor i olika kroppskonstellationer. De blev tillsagda att slå ner vid ett bord i väntan på forskningsledaren. Under tiden var de välkomna att ta för sig av det som stod framme.

På bordet stod en skål med popcorn och en med äppelskivor. För en tredjedel av deltagarna stod skålen med popcorn på en armlängds avstånd och äpplena så pass långt bort att de behövde resa sig för att nå dem. För andra var skålarna placerade på motsatt vis och för den tredje gruppen stod båda skålarna placerade bredvid varandra, på en armlängds avstånd.

Trots att alla deltagare, enligt en uppföljningsstudie gjord i efterhand, egentligen föredrog popcorn framför äpplen visade det sig att det inte var suget som påverkade intaget. De i gruppen som hade popcornskålen närmst åt mest popcorn, och de med äppelskålen närmst mer äpplen. De som hade båda skålarna på en armlängds avstånd åt mest av alla och lika mycket av popcornen som av äpplena. 

Närheten avgör

Av detta kunde forskarna dra slutsatsen att vårt matbeteende egentligen inte styrs av vårt sug – utan av vår lathet. Vi orkar helt enkelt inte anstränga oss för att nå det vi vill stoppa i munnen, så vi nöjer oss med det som står närmst.

– Lathet kan påverka hälsan på ett bra sätt, säger psykologiprofessorn Gregory Privitera, enligt National Post, och fortsätter: 

– Oavsett vilken typ av mat som finns i vår närhet som väljer vi det som står närmast.

Hur kan ditt lata jag då dra nytta av denna studie? Jo, genom att helt enkelt planera vad du väljer att ha i närheten. Ställ frukten närmst och placera chipsen längre bort så blir fredagsmyset lite nyttigare, för du kommer ju inte orka resa på dig för att få tag på chipsen.

(Men bäst av allt är väl att inte köpa hem chips överhuvudtaget). 

Känner du igen dig i studieresultatet?