Lathet kan vara både bra och dåligt för hälsan.
1 av 3
Lathet kan vara både bra och dåligt för hälsan. - Foto: TT Bild
Det är helt beroende på vad som står närmst.
2 av 3
Det är helt beroende på vad som står närmst. - Foto: TT Bild
Vad väljer du, äpplen eller chips?
3 av 3
Vad väljer du, äpplen eller chips? - Foto: TT Bild/Montage

Ny studie: Lathet kan vara bra för hälsan

Är du också för lat för att orka vara hälsosam? Då är det här studien för dig.


Skyll på kompisen

Har du dåliga matvanor? Skyll på din kompis.

Nyheter24 har tidigare skrivit om studien som visar att vad vi äter påverkas av vad våra vänner stoppar i sig

Har dina vänner dåliga matvanor riskerar du att bli likadan.

Läs mer här.

Lata människor hyllas sällan men enligt en ny studie kan lathet faktiskt vara bra för hälsan.

Enligt studien, gjord av forskare vid St. Bonaventure-universitetet i New York och publicerad i senaste numret av tidskriften Appetite, kan lathet faktiskt användas till att påverka våra matvanor till det bättre.

Äpplen eller popcorn

I studien deltog män och kvinnor i olika kroppskonstellationer. De blev tillsagda att slå ner vid ett bord i väntan på forskningsledaren. Under tiden var de välkomna att ta för sig av det som stod framme.

På bordet stod en skål med popcorn och en med äppelskivor. För en tredjedel av deltagarna stod skålen med popcorn på en armlängds avstånd och äpplena så pass långt bort att de behövde resa sig för att nå dem. För andra var skålarna placerade på motsatt vis och för den tredje gruppen stod båda skålarna placerade bredvid varandra, på en armlängds avstånd.

Trots att alla deltagare, enligt en uppföljningsstudie gjord i efterhand, egentligen föredrog popcorn framför äpplen visade det sig att det inte var suget som påverkade intaget. De i gruppen som hade popcornskålen närmst åt mest popcorn, och de med äppelskålen närmst mer äpplen. De som hade båda skålarna på en armlängds avstånd åt mest av alla och lika mycket av popcornen som av äpplena. 

Närheten avgör

Av detta kunde forskarna dra slutsatsen att vårt matbeteende egentligen inte styrs av vårt sug – utan av vår lathet. Vi orkar helt enkelt inte anstränga oss för att nå det vi vill stoppa i munnen, så vi nöjer oss med det som står närmst.

– Lathet kan påverka hälsan på ett bra sätt, säger psykologiprofessorn Gregory Privitera, enligt National Post, och fortsätter: 

– Oavsett vilken typ av mat som finns i vår närhet som väljer vi det som står närmast.

Hur kan ditt lata jag då dra nytta av denna studie? Jo, genom att helt enkelt planera vad du väljer att ha i närheten. Ställ frukten närmst och placera chipsen längre bort så blir fredagsmyset lite nyttigare, för du kommer ju inte orka resa på dig för att få tag på chipsen.

(Men bäst av allt är väl att inte köpa hem chips överhuvudtaget). 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du igen dig i studieresultatet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.