Folkmassa väntar på bussar i Stockholm.
Folkmassa väntar på bussar i Stockholm. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Rasister blir mer toleranta i områden med mångfald

Att bo i områden med mångkultur leder till en ökad tolerans för människor med annan bakgrund – även om man aldrig umgås med andra. Det hävdar forskare vid Oxforduniversitetet.


Studien

Baseras på sju olika undersökningar från USA, Storbritannien, Sydafrika samt delar av Centraleuropa under åren 2002-2011.

Studien publicerades nyligen i Proceedings of the National Academy of Sciences.

OXFORD. Forskare verkar ha kommit på ett knep för att få rasismen i ett samhälle att minska.

Intoleranta personer skulle bli mer toleranta om de flyttade till bostadsområden med en större mångfald när det kommer till etnisk bakgrund och kultur.

Utvecklar en "passiv tolerans"

Även öppet rasistiska blir mer toleranta – utan att ens interagera med andra i området. Det utvecklas en slags "passiv tolerans", menar forskarna vid Oxforduniversitetet.

– Om två vita personer med identiska åsikter skulle bo i olika områden i ett år skulle personen i området med en större mix vara den som blir mer tolerant, säger professor Miles Hewstone till Daily Mail.

"Borde leda till mer harmoniska områden"

Nu vill personerna bakom studien att regeringen i Storbritannien ska göra mer för att minska intoleransen i landet.

– Sociala åtgärder med målet att öka kontakten mellan grupper kommer att etablera mer toleranta normer i samhället. På lång sikt borde det leda till mer harmoniska bostadsområden, säger Hewstone.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.