Kött är inte speciellt bra för hälsan.
Kött är inte speciellt bra för hälsan. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Forskare: Kött lika farligt som rökning

Ny forskning visar att för mycket kött i kosten kan vara lika farligt som att röka 20 cigaretter.


Nyttigare alternativ

Förutom rött kött så innehåller även mejeriprodukter mycket protein.

Kyckling, fisk, baljväxter, grönsaker, nötter och spannmål är nyttigare proteinkällor.

FORSKNING. En ny amerikansk studie visar att högproteinkost kan vara lika farlig som rökning för folk i medelåldern, skriver The Telegraph.

Studien kartlade tusentals vuxna människors matvanor under 20 år och kom fram till att de som äter kost rik på animaliskt protein har en fyra gånger så stor risk att dö av cancer – än de människor som äter mindre protein.

Som att röka cigaretter

Risken att utveckla cancer är nästan lika hög som för de som röker 20 stycken cigaretter varje dag.

– Vi har övertygande bevis på att en proteinrik kost – särskilt om det kommer från djur – är nästan lika farligt för din hälsa som rökning, sa Valter Longo, läkare vid University of Southern California.

– Forskning visar att en lågproteindiet i medelåldern är det bästa för att förebygga cancer och dödlighet, säger Eileen Crimmins, läkare och medförfattare till studien.

Äta mindre kött

Brittiska forskare är överens om det bästa är att skära ner på rött kött men att det inte är så klokt att jämföra det med rökning.

– Även om denna studie väcker en del intressanta kopplingar mellan proteinintag och dödlighet så är det fel, och eventuellt, till och med farligt att jämföra effekten av rökintag med effekterna av kött och ost, säger Gunther Kuhnle, läkare.

Kuhnle menar att sådana uttalande kan leda till att rökare tänker "Varför bry sig om att sluta röka när min ost- och skinkmacka är lika farligt?", skriver The Telegraph.

/
/
Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!