Facebook kan leda till ätstörningar.
1 av 2
Facebook kan leda till ätstörningar. - Foto: TT Bild
Unga kvinnor som tillägnar mycket tid på Facebook lägger även stor vikt vid antalet gilla-markeringar och kommentarer.
2 av 2
Unga kvinnor som tillägnar mycket tid på Facebook lägger även stor vikt vid antalet gilla-markeringar och kommentarer. - Foto: TT Bild

Hungrar du efter likes? Facebook kan leda till ätstörningar

En ny studie visar att Facebook och sociala medier kan leda till ätstörningar hos unga kvinnor.


Omvärdera

Enligt forskarna bakom studien, som publicerades i International Journal of Eating Disorders, borde Facebook kunna användas till att i stället försöka påverka unga män och kvinnor till att utveckla en bättre självbild.

Det genom att använda Facebook för ett ansvarsfullt lärande om sociala medier och på så vis förebygga ätstörningar.

Professor Pamela Keels bästa råd till unga män och kvinnor?

– Tänk efter var det är du vill uppnå när du postar på Facebook. Försök att komma ihåg att du är en människa och inte ett objekt, så visa inte upp dig själv som en handelsvara som sedan kan godkännas eller inte, säger hon i en artikel på universitetets hemsida.

Unga kvinnor som spenderar mycket tid på Facebook löper större risk att drabbas av ätstörningar visar en ny studie

I studien, som gjorts av forskare vid Florida State University, deltog 960 kvinnliga collegestudenter. Forskarna tittade på hur mycket tid de spenderade på sociala medier, hur högt de värderade antalet gilla-markeringar samt huruvida de valde att avtagga sig själva från bilder eller inte.

Desto mer tid online – desto större problem

Mer än 95 procent av Facebookanvändarna spenderade omkring 20 minuter på sajten vid varje besök och totalt omkring en timme om dagen. 

Det visade sig att de som spenderade mer tid på Facebook även var mer benägna att oroa sig över vikt och kroppsform, samt lida av ätstörningar. Samma kvinnor tenderade även att lägga större vikt vid kommentarer och gilla-markeringar samt avtagga sig mer frekvent och jämföra sig själva med bilderna på sina vänner.

"Mer uppmärksamhet"

Enligt professor Pamela Keel, som står bakom studien, sammanför Facebook personliga kroppsuppfattningar med samhälleliga budskap kring betydelsen av kvinnors utseende. 

– Facebook placerar dessa på en och samma plattform. En plattform som kvinnorna dagligen bär med sig, säger Keel i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Sociala mediers framväxande för unga människor roll i sociala medier behöver ägnas större uppmärksamhet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lägger du stor vikt vid likes?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.