Lördag 31 Jul
Stockholm

Går du på A-brunnar? Nu ska forskare kartlägga skrocken

A kan stå för avgrund.
A kan stå för avgrund. Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Brukar du gå på A-brunnarna eller tar du omvägar för att slippa dem? Nu ska Fredrik Skott ta reda på med om leken som blivit allvar.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Olika brunnar

Olika brunnar står för olika saker. Här kommer en guide till vilka du kan gå på och inte:

K-brunn = Kärlek

V-brunn = Vänskap

FV-brunn = Farlig vänskap

Gallerbrunn = Fängelse

Efter att ha läst en notis om en bilist i Linköping som stoppades av polis misstänkt för rattfylla efter att ha kört underligt bestämde sig folkloristen Fredrik Skott för att dokumentera berättelser om A-brunnar. Det visade sig nämligen att föraren var helt nykter men hade försökt undvika att köra på just dessa brunnar.

– Att undvika A-brunnar är någonting som ligger i gränslandet mellan lek och allvar, berättar Skott för Nyheter24.

Samlar berättelser

Fredrik Skott arbetar med traditioner, seder och bruk på Institutet för språk och folkminnen i Göteborg. Och för att dokumentera den relativt nya skrocken har han nu skapat en webbenkät där folk får skicka in sina berättelser och barndomsminnen om brunnslock, skriver Göteborgs-Posten.

– Än så länge har jag fått svar från runt 200 personer, berättar Skott och fortsätter:

– Tanken är att dokumentera berättelserna. I slutändan kommer jag nog också skriva något om traditionen och olika varianter av den.

Bara i Sverige

Enligt Skott är traditionen bara utbredd i Sverige och den tidigaste berättelsen om A-brunnar som hittills har kommit in är från 1950-talet. De flesta berättelserna kommer dock från 80- och 90-tal.

– Främst är det en barn- och ungdomstradition. Men det finns även en hel del vuxna som inte går på brunnarna, för säkerhets skull, säger Skott.

Generellt ses A-brunnarna som dåliga, K-brunnarna som bra. Bokstäverna på de olika brunnarna ges olika betydelser.

– Ord som apa, avund, avgrund och avbruten kärlek har förknippats med A-brunnen och dess otursbringande. Det är som en modern version av att inte gå under stegar eller krossa speglar, avslutar Fredrik Skott.

Går du på A-brunnar?
Tack för din röst!
Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela