Varför älskar vi kattklipp?
Varför älskar vi kattklipp? - Foto: AP

Därför älskar vi katter

Har du funderat på varför du älskar gulliga kattklipp? Nu har en forskare kommit fram till svaret.


Katten som photobombar

Katten ville ha uppmärksamhet och såg bara en enda lösning.

Se här när den photobombar klippet.

NYA ZEELAND. En ny studie från Massey University har nu äntligen kommit fram till varför vi människor hellre föredrar att kolla på gulliga kattvideos än på exempelvis söta bebisar och valpar.

Enligt Radha O'Meara, medieföreläsaren som genomförde studien, har katter ett annat beteendemönster framför kameran till skillnad från människor och andra djur, skriver Stuff.

Oberörda katter

O'Meara hade gått igenom hundratals kattvideor på nätet och kom fram till att det som lockar människor till att kolla på kattklipp är just det faktum att katter är helt oberörda inför kamerorna.

– Folk gillar att titta på klipp på djur som inte vet, eller inte är medvetna om, att de syns. Kattklipp är populära eftersom katter inte bryr sig om kameran alls och gör allt precis som de vill, säger O'Meara.

Vana vid övervakning

Katternas obrydda reaktioner är det som verkar vara tilltalande för människor som är vana vid att ständigt känna sig övervakade och leva i en värld där man ständigt är så synlig.

– Att titta på kattklipp ger tittarna dubbel njutning och tillåter dem att föreställa sig en värld utan övervakning samtidigt som de känner kraften i att kunna övervaka utan att orsaka problem för den som blir övervakad, säger O'Meara, skriver Stuff.

Så – nu vet ni, bara att njuta av gulliga kattklipp med gott samvete:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du en kattmänniska?
Tack för din röst!