Nej – blondiner är inte dummare än andra

- 02/06/2014, 11:39 -
Slutskämtat nu?

Slutskämtat nu?

TT

Det är dags att lägga blondin-skämten på hyllan. Ny forskning visar att blondiner är precis lika smarta, eller osmarta, som brunetter.

Vem har inte hört ett "dum blondin"-skämt, eller fått höra "var inte så blond" när någon tyckt att du sagt något korkat. Men nu kan det vara slut på det, och världens alla blondiner kan andas ut.

Dags att begrava blondinskämten

Det är nämligen dags att begrava blondin-skämten en gång för alla. Åtminstone om man får tro forskare från Stanford University i Kalifornien. De har nämligen visat att vår hårfärg inte har något med vare sig intelligens eller personlighet att göra. I studien, som nyligen publicerades i tidskriften Natural Genetics, går även att läsa att hårfärg inte kan kopplas till något annat ärftligt drag.

– Den genetiska mekanismen som kontrollerar blont hår ändrar inte biologin i någon annan del av kroppen, säger forskaren David Kingsley, enligt The Telegraph.

Lika på insidan

Det är till och med så att en enda ändring av en så kallad "bokstav" i den genetiska uppsättningen skulle kunna göra en blond person till brunett. Och personen skulle vara precis lika begåvad eller ointelligent som innan. Så om blondiner faktiskt har roligare, så har det inget med deras ljusa hårstrån att göra.

– Den genförändring som avgör blont hår är sitter, bokstavligt talat, bara på utsidan, säger Kingsley enligt The Telegraph.