Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Manliga käkben starkare på grund av slagsmål

- 16/06/2014, 21:38
Olof Mellberg och Brad Pitt är två män med ordentliga käkben.

Olof Mellberg och Brad Pitt är två män med ordentliga käkben.

Faksimil Stella Pictures

Män har starkare käkben än kvinnor – en följd av att de pucklat på varandra under historiens gång.

Genom mänsklighetens historia har män slagits med varandra. Nu visar forskning att män har starkare käkben än kvinnor, vilket kan vara en resultat av den mänskliga evolutionen.

Stärkt av knytnävsslag

– Om du bröt din käke för fyra miljoner år sedan så var det troligtvis en dödlig skada. Du skulle inte kunna tugga mat och därav svälta ihjäl, säger forskaren och huvudförfattaren Prof Carrier till BBC News.

Nya teorier som presenteras i tidskriften Biological Review menar nämligen att männens käke stärkts som ett resultat av att de hamnat i slagsmål med varandra och fått frakturer och brutna käkar. Dessa knytnävsslag ska allt som oftast ha handlat om kvinnor och resurser.

"Maskulin rustning"

Enligt forskarna är käken även den kroppsdel som skiljer sig mest åt mellan män och kvinnor, vilket skulle kunna förklaras av ett behov av en "maskulin rustning".

– Hos människor och människoapor i allmänhet är det mest troligt män som hamnar i slagsmål, och det är också män som är mest benägna att skada sig, säger Carrier.

Men forskningen och debatten kring våldets påverkan på vår evolution är inte helt okontroversiell. Professor Carrier säger sig vara beredd på att detta nya bidrag till forskningen kommer vara kontroversiell för många.

– Vår avhandling adresserar debatten kring huruvida vårt förflutna var våldsamt eller fredligt. Det är en diskussion som pågått länge, säger han till BBC News.