Barn till samköande föräldrar mår lika bra eller bättre än andra barn. (Genrebild).
1 av 4
Barn till samköande föräldrar mår lika bra eller bättre än andra barn. (Genrebild). - Foto: Ap
Den största problematiken är samhället.  (Genrebild).
2 av 4
Den största problematiken är samhället. (Genrebild). - Foto: Ap
Barnen kände sig stigmatiserade av omgivningen.  (Genrebild).
3 av 4
Barnen kände sig stigmatiserade av omgivningen. (Genrebild). - Foto: Ap
På grund av föräldrarnas sexuella läggning.  (Genrebild).
4 av 4
På grund av föräldrarnas sexuella läggning. (Genrebild). - Foto: Dan Marschka

Barn till samkönade föräldrar är friskare och gladare än andra

Ny forskning slår hål på fördomar om samkönade föräldrapar.


Lycka

Bilderna på de två pappornas lyckotårar när de får upp sin son på bröstet blev snabbt en viral succé. – De är två personer som kände av alla känslor som varje ny förälder känner, säger fotografen Lindsay Foster, till Nyheter24.

Att ha två föräldrar av samma kön kan vara en riktig vinstlott, visar ny forskning från Australien. Men studien indikerar även på att barn till samkönade föräldrar brottas med fördomar och stigmatisering. 

500 barn undersöktes

Forskare vid Melbourne University har undersökt 500 barn tillhörande 315 par av samkönade föräldrar. 80 procent av paren var kvinnliga föräldrar och cirka 18 procent var manliga.

Det visade sig att barn till samkönade par hade sex procent bättre hälsa och familjesammanhållning än barn i landet i övrigt. Detta trots att forskare tog hänsyn till socioekonomiska faktorer som hur stor inkomst och hur hög utbildning föräldrarna hade. 

Samma känslomässiga beteende och fysik

På de allra flesta flesta punkter, som känslomässigt beteende och fysisk funktion, fann forskare ingen skillnad mellan barn från samkönade föräldrar och barn från den allmänna befolkningen.

University of Melbournes studie fann dock en nämnare som var överrepresenterad i samkönade familjer: nämligen stigma. Cirka två tredjedelar av barn med föräldrar av samma kön hade upplevt fördomar på grund av föräldrarnas sexuella läggning. 

Problemen varierade från subtila saker som att skolan skickade hem brev adresserat till en "herr och fru" till större problem, som mobbning. 

"Ju mer stigma ett barn står inför, desto större inverkan på dess sociala och emotionella välbefinnande", skriver forskaren bakom studien, Simon Crouch, på The Conversation

Trots det mådde alltså barn till samkönade föräldrar bra eller bättre än andra barn, skriver Washington Post

.......

LÄS MER: Här träffar papporna sin son för första gången 

/
/
par
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!