Den nya amerikanska studien visar att var tredje förälder inte ser övervikt.
Den nya amerikanska studien visar att var tredje förälder inte ser övervikt. - Foto: AP

Läkare: "Föräldrar ser inte problemet med sina överviktiga barn"

Föräldrar till överviktiga barn ser inte fetma som ett hälsoproblem – trots att läkare larmar. Det visar en ny studie.


Föräldrar sätter riktlinjerna

Ju tyngre barnet är, desto större är risken att de ska få problem både under uppväxtåren och i framtiden. Barn som har fetma kan få besvär med exempelvis: ont i knän och fötter, svårt att sova, svårt att röra sig och dåligt självförtroende.

"Det är viktigt att föräldern hjälper barnet att hålla riktlinjerna för kost och motion. Föräldern ansvarar för vilken mat som serveras, och sätter gränser för hur mycket onyttiga godsaker barnet får äta."

Källa: Vårdguiden

Att byta tiden framför teven mot att vara utomhus eller att få barn att ge upp läsk för vatten kan vara svårt. Men en ny studie indikerar att det största problemet med barnfetma kan vara att få föräldrar att förstå att det i huvudtaget finns ett problem. 

Forskare från Brown University samt i universitetet i Californien, frågade föräldrar som för första gången besökte en fetmaklinik med sina barn, som var mellan fem och 20 år, hur motiverade de var att få barnen att gå ner i vikt. 

"Utmärkt hälsa"

Över 90 procent kunde se att deras barn var överviktiga men nästan 30 procent såg inte övervikten som ett problem. Ungefär samma antal föräldrar ansåg sina barns hälsa vara "utmärkt" eller "jättebra" när det fyllde i ett formulär.

Detta trots att deras barn alltså fått remiss till fetmakliniken på grund av att deras ordinarie läkare klassat dem som överviktiga.

"Svårt att ändra sig"

Läkaren Kyung Rhee, som ledde studien, menar att föräldrar normaliserar sina barns övervikt: 

– Det är så många barn och vuxna som är överviktiga – att många föräldrar inte känner igen problemet, skriver the Atlantic

– Utan föräldrarnas engagemang i detta, är det ganska svårt för barnen att ändra sig. I allmänhet när det är föräldrar som köper maten och sätter exempel. 

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!