Tisdag 28 Sep
Stockholm

Ny forskning: Så kan tinnitus botas

Den nya tekniken skickar elektriska impulser vilket påverkar hjärnan.
Den nya tekniken skickar elektriska impulser vilket påverkar hjärnan. Foto: UT Dallas

Forskare har hittat en ny teknik som kan hjälpa drabbade människor redan nästa år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hälsosam hälsning

Hur förhindrar vi dödliga epidemier från att spridas över världen? Jo, genom att göra fist bumps. Det visar ny forskning.

USA. I nuläget finns det inget botemedel mot de tjutande fantomljuden som gör vardagen svår för många. För omkring 100 000 svenskar är tinnitus ett så stort besvär så att det påverkar deras dagliga liv. 

Nu har forskare vid universitetet i Dallas tagit fram ett implantat som kan hjälpa personer med tinnitus, rapporterar Ny Teknik. 

Implantatet stimulerar en nerv i nacken och kan bli aktuell för marknaden nästa år. 

Återställer hjärnan

Genom att sända elektriska impulser till den så kallade vagnusnerven, samtidigt som personen får lyssna på ett ljud som ligger i närheten av tinnitusfrekvensen, aktiveras ett för hörseln betydelsefullt område i hjärnan. 

Detta kan leda till att hjärnan återställs och att tinnitusljuden, som egentligen är falska ljudimpulser, försvinner.

Goda chanser

För omkring ett år sedan testades tio personer i Belgien och hälften av dessa upplevde en stor förbättring. Gemensamt för den andra hälften var att de behandlades med läkemedel av andra orsaker, vilket kan vara anledningen till att de inte upplevde någon lindrande effekt, tror forskarna. 

Metoden ska studeras med 30 personer i USA och om resultaten blir goda är chansen stor att tekniken når marknaden om cirka ett år, skriver Ny Teknik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela