Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Myten är krossad – skator lockas inte av allt som glänser

- 19/08/2014, 07:30 -
Skatan vill inte ha det här mer än någon annan fågel.

Skatan vill inte ha det här mer än någon annan fågel.

TT montage

Brittiska forskare kan nu ha slagit hål på den seglivade myten om den tjuvaktiga skatan.

Den 31 maj 1817 hade operan "La gazza ladra" (Den tjuvaktiga skatan) premiär på La Scala i Milano. Historien om att skator stjäl allt som glimmar har hängt med länge.

Nu har brittiska forskare undersökt fenomenet och kommit fram till att det är en myt, skriver SVT.

– Vi hittade inga bevis för att skator är helt villkorslöst attraherade av glänsande föremål. I stället väckte alla objekt reaktioner som verkar indikera neofobi, rädsla för nya saker, hos fåglarna, säger Toni Shephard, studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Ville inte ha blinget

För att undersöka saken placerade forskare ut glänsande och matt blåfärgade saker på marken, i anslutning till en hög mat, för att sedan observera skatornas beteende. Det visade sig att en skata endast två av 64 gånger greppade ett glänsande föremål. Vid båda tillfällena släppte fågeln det dock direkt. 

I själva verket märkte forskarna att skatorna var mer vaksamma och valde att äta mindre i föremålens sällskap. 

En sägen

Myten att skator har en förkärlek till bling kan bero på att människor endast noterar de få tillfällena när skator faktiskt rör vid ett glittrande föremål, tror forskarna. Att skatorna i själva verket är skeptiska till nya saker är snarare ett tecken på klokhet. 

– Det verkar som att sägnen som omger dem är ett resultat av generaliseringar och anekdoter snarare än bevis, säger Shephard, enligt SVT.

Tror du att skator stjäl saker som glimmar?