Skatan vill inte ha det här mer än någon annan fågel.
Skatan vill inte ha det här mer än någon annan fågel. - Foto: TT montage

Myten är krossad – skator lockas inte av allt som glänser

Brittiska forskare kan nu ha slagit hål på den seglivade myten om den tjuvaktiga skatan.


Om skator

Skatan (Pica pica på latin) har en mycket vidsträckt utbredning i hela Europa, norra och västra delarna av Asien och nordöstra Afrika.

Den känns igen på sin svartvita fjäderdräkt och långa stjärt.

Den 31 maj 1817 hade operan "La gazza ladra" (Den tjuvaktiga skatan) premiär på La Scala i Milano. Historien om att skator stjäl allt som glimmar har hängt med länge.

Nu har brittiska forskare undersökt fenomenet och kommit fram till att det är en myt, skriver SVT.

– Vi hittade inga bevis för att skator är helt villkorslöst attraherade av glänsande föremål. I stället väckte alla objekt reaktioner som verkar indikera neofobi, rädsla för nya saker, hos fåglarna, säger Toni Shephard, studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Ville inte ha blinget

För att undersöka saken placerade forskare ut glänsande och matt blåfärgade saker på marken, i anslutning till en hög mat, för att sedan observera skatornas beteende. Det visade sig att en skata endast två av 64 gånger greppade ett glänsande föremål. Vid båda tillfällena släppte fågeln det dock direkt. 

I själva verket märkte forskarna att skatorna var mer vaksamma och valde att äta mindre i föremålens sällskap. 

En sägen

Myten att skator har en förkärlek till bling kan bero på att människor endast noterar de få tillfällena när skator faktiskt rör vid ett glittrande föremål, tror forskarna. Att skatorna i själva verket är skeptiska till nya saker är snarare ett tecken på klokhet. 

– Det verkar som att sägnen som omger dem är ett resultat av generaliseringar och anekdoter snarare än bevis, säger Shephard, enligt SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att skator stjäl saker som glimmar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.