Måndag 3 Okt
Stockholm

Forskning visar: Nättroll är sadister

Mata inte trollen.
Mata inte trollen. Foto: AP

Nättroll vill bara ha kul, och de har de när andra mår dåligt. Det visar en studie som också berättar hur du undviker att ge trollen vad de är ute efter.

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Troll?

Ett internet-troll ger sig in i diskusssioner eller lämnar kommentarer med ett enda mål: Att uppröra eller störa konversationen.
De ljuger, överdriver och provocerar. De får en kick av att uppröra andra.

Kanadensiska forskare har bevisat vad vi i och för sig redan misstänkte: att nättroll är hemska människor. De kom fram till resultatet genom onlinestudier på över 1 200 personer där man länkade internetvanor till personlighetsdrag. 

De forskarna fann var skrämmande.

"Vardagssadister"

Bland de som tyckte om att "trolla" var deras narcissistiska, sadistiska och psykopatiska tendenser mycket högre än hos andra. Sambanden mellan sadism och nättroll var så stark att författarna refererade till nättroll som "vardagssadister". 

"Både troll och sadister känner sadistisk glädje över att få andra att må dåligt", skriver man bland annat.

Studien släpptes egentligen redan i februari men har nu publicerats i tidskriften "Personality and Individual Differences". När den släpptes uppmärksammades den av flera medier, däribland Expressen.

Ignorera personen

Så nästa gång du stöter på ett troll på nätet kom ihåg att det är en störd individ du har att göra med samt att det är ditt lidande är tillfredsställande, så det bästa du kan göra är att ignorera personen. Hen kommer då att ge sig på lättare byten, skriver Psychology of Today.

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.