Onsdag 26 Jan
Stockholm

Vårt köttätande dödar jorden – och oss själva

Burgare – inte bra.
1 av 4
Burgare – inte bra. Foto: Ap
Kött, kött, kött.
2 av 4
Kött, kött, kött. Foto: Ap
Chips.
3 av 4
Chips. Foto: AP
4 av 4

Att den västerländska dieten sprider sig till stora delar av världen är inte bra, menar forskare.

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tre bättre dieter

Forskarna har rekommenderat tre alternativa dieter.

1. Vegetarisk diet

2. Kombinerad fisk-vegetarisk diet

3. Medelhavsdiet 

Alla dessa dieter innehåller mindre kött och mer frukt och grönt än västvärlds-dieten. 

Att sätta tänderna i en saftig burgare eller en nygräddad pizza är något som de flesta i västvärlden gillar. 

Att vi i väst blir fetare och fetare är inget nytt, men i och med att världen "krymper" och fenomen färdas fortare har skräpmatskulturen rotat sig ordentligt i länder som tidigare haft en betydligt sundare kosthållning, skriver SVT. 

Mexiko och Kina är två exempel på stora länder där den så kallade "allätar-dieten" med mycket kött, fett och socker blir allt vanligare.

Sjukdomar vanligare

Utvecklingen har lett till att sjukdomar såsom diabetes, fetma och cancer blivit vanligare, och nu varnar forskare för ett globalt hälsohot. I en studie som publicerats i vetenskapstidskriften Nature ger forskare sin prognos för hur vi påverkas av skräpmaten.

– Stadsbor får i sig mindre av färska frukter och grönsaker, i stället inhandlas mer snabb och billig mat som är god men onyttig, säger professor David Tilman vid University of Minnesota, till SVT.

Även miljön påverkas

Det är inte bara vår hälsa som tar stryk av flottig och söt mat. Väst-dieten är även skadlig för miljön, då produktionen av maten ökar utsläpp av växthusgaser. 

Det ser alltså mörkt ut, och om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer världens befolkning redan om 35 år äta mindre frukt och grönt, 50 procent mer kött och 60 procent mer tomma kalorier. 

– Om trenden fortsätter kommer vi år 2050 vara 30 procent fler på jorden, men utsläppen av växthusgaser från matindustrin kommer öka med 80 procent jämfört med nu, säger David Tilman till SVT.

Äter du för mycket kött?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela