Svenska ungdomar sover bättre än genomsnittet

- 28/11/2014, 23:16 -
1 av 2

TT NYHETSBYRÅN

Kanske är det inte tuffast för svenska tonåringar?
2 av 2

Kanske är det inte tuffast för svenska tonåringar?

Sleep Cycle

Svenska ungdomar somnar tidigare och sover mer än många av deras jämnåriga runt om i världen.

Åtminstone om man ska se till den sömnstatistik som appen SleepCycle har sammanställt på hur mycket tonåringar 14 till 19 år världen över egentligen sover.

Och det skiljer överraskande nog flera timmar på sina håll.

Sover längre än de flesta

Rapporten, som dock inte kan beskrivas som vetenskaplig då den lutar sig på statisk som samlats in genom själva appen, erbjuder intressant läsning för den som trodde sig var säker på att svenska ungdomar hade det tuffast med sömnen.

Den visar i stället att Sverige ligger över medel och även är bland de som somnar tidigast och vaknar senast. Svenska tonåringar får enligt den hela 7 timmar och 34 minuter sömn en vanlig vardagskväll.

Belgiska ungdomar sover mest

Det är inte heller långt i från de största sömntutorna, nämligen belgiska tonåringar, som enligt den sammanställda sömnstatistiken i genomsnittlig tid får hela 7 timmar och 44 minuter sömn veckodagar, måndag till fredag.

Tätt efter Belgien kommer våra finska grannar med 7 timmar och 39 minuter sömn.

Somnar relativt tidigt

Appen har även mätt när ungdomar i genomsnitt går och lägger sig på vardagar och kommit fram till att svenska tonåringar somnar 23:54, vilket är en bra bit tidigare än jämnåriga i Japan och Sydkorea som somnar först 00:44, respektive 01.20.

Schweiziska unga är de som somnar först enligt Sleep Cycles mätningar, det vill säga 23:37.