Torsdag 13 Maj
Stockholm

Vänsterhänta tjänar mindre än högerhänta

Vänsterhänta tjänar mindre, visar forskning.
1 av 2
Vänsterhänta tjänar mindre, visar forskning. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Men det behöver inte vara vänsterhäntheten i sig, säger forskaren.
2 av 2
Men det behöver inte vara vänsterhäntheten i sig, säger forskaren. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vänsterhänta har inte bara svårare att hitta saxar och gitarrer. De tjänar även mindre, visar en ny studie.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är inte alltid lätt att vara vänsterhänt. Inte nog med att vänsterhänta får gå några extra varv i affären innan de hittar en bra sax eller en gitarr, de tjänar dessutom mindre än sin nemesis – högerhänta. 

Det visar en studie från Harvards Kennedy School of Government, skriver sajten Vox. Bakom forskningen står Joshua Goodman, som säger att vänsterhänta förutom att tjäna mindre dessutom har sämre kognitiva förmågor.

10 procent mindre

Goodman analyserade tre separata studier från USA och Storbritannien från 1970-talet fram tills i dag. Studierna innehöll bland annat data om människors inkomst, utbildningsnivå och – inte helt oväntat – om de är höger- eller vänsterhänta. 

Resultaten visade att vänsterhänta, totalt cirka 12 procent av människorna i studien, i genomsnitt tjänade omkring 10 till 12 procent mindre än högerhänta.

Andra orsaker

Studien är den första i sitt slag som visar att vänsterhänta tjänar mindre än högerhänta. Goodman slår dock fast att det inte behöver vara vänsterhäntheten i sig som skapat inkomstskillnaderna, utan att det finns andra, viktigare faktorer. Vänsterhänta väger mindre vid födseln och det uppstår oftare komplikationer vid förlossningen bland dem, i jämförelse med högerhänta, vilket kan vara en anledning till resultaten, skriver Vox

Är du vänsterhänt?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela