Sportdrycker kan försämra dina träningsresultat

- 15/12/2014, 22:47 -
Skippa sportdrycken innan träning.

Skippa sportdrycken innan träning.

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Att dricka sportdryck innan eller under träning kan ha dålig effekt på din träning och försämra dina resultat.

Man får mycket större effekt av uthållighetsträning om man skippar kolhydraterna, exempelcis i form av sportdrycker. Det visar ny forskning från Gymnastik-och Idrottshögskolan GIH i Stockholm, skriver SVT.

– Ja, tar man en sportdryck i samband med uthållighetsträning får man inte ut samma effekt, säger Niklas Psilander, doktorand på GIH och forskare i studien.

Färre kolhydrater ger mer uthållighet

Det här beror på att lågt muskelglykogen som är en liten mängd kolhydrater i musklerna, aktiverar en viss gen som är den gen som bidrar till att bygga fler och större mitokondrier i cellerna. Mitokondrierna är cellens små kraftverk där energi bildas och ju fler mitokondrier man har, desto mer uthållig blir man. Så lägre nivå av dessa kolhydrater i musklerna ger mer uthållighet.

Försökspersonerna i forskningen har bland annat fått träna lågintensivt i en timme med sänkta glykogennivåer och tre timmar efter träningen har man plockat ut en liten bit muskel från försökspersonerna och undersökt dem. 

Resultaten indikerar att man kan ifrågasätta att uthållighetsträning ska genomföras med välfyllda glykogenlager, det vill säga att personen äter mycket kolhydrater innan och under träning, säger Niklas Psilander.

Träningsprogram

Som ett resultat av sin forskning har Psilander utvecklat ett eget träningsprogram där man genom eftermiddagsträning med längre intervaller och springintervaller, tömmer glykogenlager i sina muskler för att sedan äta en kolhydratfattig kost och sedan ge sig ut på en timmes lugn löpning dagen efter. Effekten på löpningen blir då den samma som om rundan varit tre gånger så lång, då nivån på muskelglykolen är så pass låg. 

Psilander är dock noga med att påpeka att råden gällande kosten bara gäller i träningssammanhang.