Tisdag 11 Maj
Stockholm

Influensa slår hårdare mot det ena könet – du kan nog gissa vilket

Man som ligger och mår dåligt i en säng.
1 av 2
Jo, det är män som blir sjukare. Foto: Christine Olsson / CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Man som ligger och är sjuk i en soffa.
2 av 2
Kvinnor drabbas inte lika hårt av influensa. Foto: Christine Olsson / CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Ny forskning visar att ett kön drabbas oftare och värre av influensa. Ja du gissade rätt, det är mannen som drabbas hårdare.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Är du trött på att höra din kille tjata om att han faktiskt har värre förkylning än dig? Kanske tänker du att han borde ta sig upp ur sängen för att gå till jobbet eller skolan efter tre dagar hemma? Forskning visar att du kanske faktiskt borde tycka lite mer synd om honom än vad du själv gör.

Män mår sämre

Att mäns förkylningar är mycket värre än kvinnors hör man ofta från ynkliga sjuklingar. Nu visar forskning att män faktiskt blir sjukare, åtminstone i influensa, rapporterar CBS New York.

Det är en ny studie som visar att det är rätt så synd om männen trots allt. Studien, som är från Stanford University School of Medicine, utfördes på möss och visar att influensavaccin är betydligt effektivare på kvinnor. Dessutom kom forskarna fram till att kvinnors kroppar är bättre på att göra sig av med viruset.

– Är män sämre utrustade för att hantera en infektion? Tekniskt sett, ja, säger läkaren Jake Deutsch, till CBS.

Så även om du känner att din kille är lite väl ynklig så vet du också att du faktiskt har en mer resistent kropp. Hur gött är inte det egentligen? 

Estrogen avgörande

Så vad är egentligen anledningen till detta? De främsta skillnaderna är hormoniell, och det grundar sig i att kvinnor producerar mer estrogen.

– De kvinnliga mössen som producerade estrogen producerade ett enzym som vad kapabelt att mota bort infektionen bättre, säger Deutsch, till CBS.

Det är dock inte rekommenderat att män börjar proppa i sig estrogen för att undvika sjukdom. Istället ska de se till att sova ordentligt och äta rikligt med vitamin C.

Nyheter24 har tidigare skrivit om fem saker som du verkligen bör undvika att ta i under influensatider. Vissa är nog svårare än andra, för skulle du kunna tänka dig att lämna mobilen hemma för att inte bli sjuk? Vill du veta vilka fler grejer du bör undvika hittar du artikeln här.

Har du ofta influensa?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela