Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 saker du inte ska röra i influensatider

Nyheter | 21/10/2014 08:23

Vintern är här och det innebär förkylning för många. Nyheter24 listar fem saker du gör rätt i att undvika om du inte vill gå runt, snora och må allmänt skit.

Vi närmar oss förkylningstider och då gäller det verkligen att se upp med vissa saker som annars är totalt ofarliga. Har du bra koll på vad du bör undvika? Inte? Nyheter24 ger dig 5 tips på saker du bör undvika under förkylningstider.

Undvik alla telefoner – utom din egen

Mobiltelefoner kryllar av bakterier. Det finns snuskigt nog upp till tio gånger fler bakterier på en telefon än på en toalettsits. Så vill du ha hälsan i behåll‚ sitt limmad vid din egen telefon och undvik för guds skull alla andras – och deras potentiellt livsfarliga bakterier.

Man som är förkyld
Förkylning är vanligt under vintern. Bildkälla: isabell Höjman/TT

Ta INGEN i handen

Händer är en förrädisk bakteriekälla. Du gör därför rätt i att tvätta dina egna varje vaken timme. Bunkra även upp med massor av handsprit. "More is more", är det som gäller här.

Glöm även alla sociala regler du någonsin lärt dig: under influensasäsongen är du inte längre oartig om du inte skakar hand med, kramar eller ens träffar andra människor.

Det är rent av höstens bästa överlevnadsstrategi.

Rör inga dörrhandtag

Vem som helst kan lista ut hur många förkylningar och dagsfärska virus som hänger här och göttar sig. Men eftersom detta råd är nära omöjligt att följa bör du se till att konstant gå loss på den där handspriten.

Ta inte i skumma grejer på kontoret

Ditt kontor är vidrigare än vad du tror. Det spelar ingen roll att skrivbord, golvytor och toaletter städas dagligen. Bakterierna hoppar bokstavligt talat över både tangentbord och dataskärmar.

Tänk därför efter noggrant vad du tar på och vem du litar på.

Håll dig borta från andra (män)niskor

Människor är influensasäsongens absolut största bov. Det har dessutom visat sig att män är smutsigare än kvinnor, eller åtminstone deras kontor.

Därför gäller samma råd som tidigare: tvätta händerna, använd ordentligt med handsprit och undvik onödig fysisk kontakt. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att förkylning inte enbart smittas via hostningar och nysningar. Nej utan det finns ett ännu värre sätt som är nästan omöjligt att hålla sig borta ifrån. Läs mer här!

Är du ofta förkyld?