Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten sågar detox: "Rensar ingenting"

- 30/12/2014, 08:46 -
Experter dissar detox.
1 av 2

Experter dissar detox.

Malin Hoelstad

Vilken är din favorit?
2 av 2

Vilken är din favorit?

Nyår betyder för många nya tag och det är inte helt ovanligt att människor kör en detox för att rena kroppen – men metoden sågas av en näringsexpert.

När ett nytt år startar är det inte helt ovanligt att många börjar försöka leva hälsosammare genom den populära och trendiga detoxmetoden som ska rensa kroppen från "slaggprodukter". 

Den vanligaste detoxmetoden går ut på att man under en bestämd tid dricker drycker som ska rensa kroppen på gifter. 

Experter sågar

Men experter är inte helt övertygade om metoden. Nutritionisten Anna Blücher som är expert inom näringslära på Linnéunniversitetet tror inte på detox-metoden, skriver SVT. 

– Det vanligaste är väl att folk kör det här med att man ska dricka örtteer och rensa inombords. Det är väl bra att äta nyttigt och vettigare ett tag, men man rensar inte ut någonting ur kroppen, säger hon till SVT.

Inte vetenskapligt bevisat

– Det finns inte vetenskapligt bevisat att man kan rena kroppen. Kroppen renar sig och gör sig av med gifter på egen hand. Det där med slaggprodukter är inte heller något som är bevisat, säger Anna Blücher.

Anna Blücher säger även till SVT att julmaten inte ger några dåliga produkter i kroppen mer än något annat

Kommer du starta det nya året med en detox?