Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför fiser vi mer på flygplan – och så förebygger du det

1 av 5

AP

2 av 5

AP

3 av 5

AP

4 av 5

AP

5 av 5

Ap

Nyheter | 12/01/2015 07:37

Dina medpassagerare kommer tacka dig.

Om du rest med en tom vattenflaska kanske du märkt att den expanderar i luften och drar ihop sig när du landar igen efter flygresan. Din mage fungerar i stort sätt likadant vilket gör att gaser släpps ut och hamnar i omlopp på flygplan.

Ganska olyckligt.

LÄS MER: Plan fick nödlanda – onanerande man försökte öppna dörr

BBC har nu gått till botten med problemet med hjälp av den danske läkaren Jacob Rosenberg som berättar hur fisarna bäst kan undvikas:

– När trycket sjunker och luften måste expandera betyder det att en liter gas måste fylla 30 procent större volym, vilket leder till den där hemska svullna känslan, säger Jacob Rosenberg som är något av en expert på flyg-fjärtar, till BBC.

Så undviker du fisar

Så hur undviker man att släppa sig på ett plan fullt av människor? 

Ett sätt är att äta mat som tarmen kan bryta ner enkelt, ris, fisk, mjölkprodukter och silad juice, enligt Rosenberg. Det kan vara bra att sätta i sig flygplansmat enligt BBC, den är nämligen snäll mot magen och innehåller mer kolhydrater och innehåller mindre fibrer – som orsakar fjärtar.

LÄS MER: Forskarnas nya hälsosamma korv: Innehåller bajs från barn

Men om alla släpper sig på 10 000 meters höjd, borde det inte lukta betydligt mer prutt på flygplan än det redan gör?

Svaret heter kolfilter i luftrenaren, enligt BBC

Brukar du smygfisa i luften?