Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snus får unga att röka

- 13/01/2015, 14:23 -
Ungdomar som börjar snusa tidigt har en större risk att börja röka när de har slutat gymnasiet.

Ungdomar som börjar snusa tidigt har en större risk att börja röka när de har slutat gymnasiet.

TT Bild

Ungdomar som börjar snusa tidigt och samtidigt har en sämre självkänsla riskerar att vara rökare innan de slutar gymnasiet.

SVERIGE. En ny svensk undersökning visar att de ungdomar som börjar snusa tidigt också har en större risk att börja röka.

Forskarna vid Umeå universitet följde 1 000 svenska ungdomar i fem år – från årskurs sju i grundskolan till sista året i gymnasiet.

Låg självkänsla

De kom fram till att de ungdomar som börjar snusa i ung ålder, de som har en mer positiv attityd till rökning samt de ungdomar som har låg självkänsla i sjuan löper tre gånger så stor risk att vara rökare när de tar studenten.

Sambandet mellan snusning och senare rökning är intressant.

– I studien ser vi ett tydligt samband mellan ett tidigt snusbruk och framtida rökning. Därför är det viktigt att vi nu breddar snusdebatten. Istället för att den enbart ska handla om snusets eventuella skadeverkningar i kroppen eller om att snus kan bidra till rökstopp hos vuxna är det viktigt att vi även beaktar att snusande faktiskt kan öka risken för unga att bli rökare, säger Junia Joffer, doktorand vid enheten för epidemiologi och global hälsa på Umeå universitet, till forskning.se.