Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

9 saker du inte vet men behöver veta om bröst

1 av 2

TT Bild

2 av 2

FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT

Nyheter | 14/01/2015 13:26

Bröst är bäst, ingen protest.

1. Vet du vad gynekomasti är? Det är när män utvecklar kvinnobröst. Det drabbar oftast nyfödda (!) och beror på hormonförändringar.


Bildkälla: TT

2. Både män och kvinnor kan utsöndra bröstmjölk – utan att vara gravida eller amma. Detta kallas galaktorré och kan bland annat bero på extrem stimulering av bröstvårtan eller hormonförändringar som resultat av kokain– eller opiatmissbruk.


Bildkälla: TT

3. Brösten utvecklades från början av svettkörtlar. Ett bröst är alltså egentligen en enda stor samling... svettkörtlar.


Bildkälla: TT

4. Att män har bröstvårtor fast de inte ammar beror på att embyron inte utvecklar könshormon förrän i graviditetens sjätte vecka. Det manliga embryot har då med sig vissa grunder som är gemensamma för båda könen, som till exempel bröst.


Bildkälla: TT

5. Alla däggdjur kan drabbas av bröstcancer, honor som hanar.


Bildkälla: TT

6. Bröstförstoringar hos kvinnor har gjorts sedan slutet på 1800-talet. Då experimenterade man med inlägg gjorda av paraffin, elfenben, ull och brosk från oxar. Detta med varierande, ofta katastrofala, resultat.


Bildkälla: TT

7. De största naturliga brösten i världen tillhör amerikanskan Annie Hawkins-Turner. Hennes bystmått är 177.8 centimeter och får inte plats i mindre än en V-kupa.


Bildkälla

8. Svenska och österrikiska kvinnor har minst bröst i Europa. Störst har kvinnorna i England.


Bildkälla: TT

9. Bröstvårtor är en erogen zon för många. Omkring 80% av alla kvinnor och 50% av alla män uppger att de i sexuella sammanhang blir mer upphetsade av beröring av bröstvårtorna.


Bildkälla: TT

Lärde du dig något nytt?