Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

9 saker du inte vet men behöver veta om bröst

1 av 2

TT Bild

2 av 2

FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT

Nyheter | 14/01/2015 13:26

Bröst är bäst, ingen protest.

1. Vet du vad gynekomasti är? Det är när män utvecklar kvinnobröst. Det drabbar oftast nyfödda (!) och beror på hormonförändringar.


Bildkälla: TT

2. Både män och kvinnor kan utsöndra bröstmjölk – utan att vara gravida eller amma. Detta kallas galaktorré och kan bland annat bero på extrem stimulering av bröstvårtan eller hormonförändringar som resultat av kokain– eller opiatmissbruk.


Bildkälla: TT

3. Brösten utvecklades från början av svettkörtlar. Ett bröst är alltså egentligen en enda stor samling... svettkörtlar.


Bildkälla: TT

4. Att män har bröstvårtor fast de inte ammar beror på att embyron inte utvecklar könshormon förrän i graviditetens sjätte vecka. Det manliga embryot har då med sig vissa grunder som är gemensamma för båda könen, som till exempel bröst.


Bildkälla: TT

5. Alla däggdjur kan drabbas av bröstcancer, honor som hanar.


Bildkälla: TT

6. Bröstförstoringar hos kvinnor har gjorts sedan slutet på 1800-talet. Då experimenterade man med inlägg gjorda av paraffin, elfenben, ull och brosk från oxar. Detta med varierande, ofta katastrofala, resultat.


Bildkälla: TT

7. De största naturliga brösten i världen tillhör amerikanskan Annie Hawkins-Turner. Hennes bystmått är 177.8 centimeter och får inte plats i mindre än en V-kupa.


Bildkälla

8. Svenska och österrikiska kvinnor har minst bröst i Europa. Störst har kvinnorna i England.


Bildkälla: TT

9. Bröstvårtor är en erogen zon för många. Omkring 80% av alla kvinnor och 50% av alla män uppger att de i sexuella sammanhang blir mer upphetsade av beröring av bröstvårtorna.


Bildkälla: TT

Lärde du dig något nytt?