Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så här ska du göra för att minnas bättre

- 17/01/2015, 17:03 -
Har du svårt att minnas saker?
1 av 2

Har du svårt att minnas saker?

TT NYHETSBYRÅN

Då är det bra att blunda säger forskare.
2 av 2

Då är det bra att blunda säger forskare.

Svenska Dagbladet

Har du problem med att minnas saker? Då har några forskare kommit fram till lösningen.

Forskare vid Surrey universitetet har kommit fram till att man minns bättre om man blundar. De har kommit fram till detta genom att göra två experiment på 178 personer, rapporterar BBC. 

Sämre minne med öppna ögon

I det första experimentet fick personerna titta på en film där en elektriker stjäl saker från ett hus där han är på jobb. Därefter fick de svara på frågor om filmen – några som blundade och några med öppna ögon. Det visade sig att de som blundade mindes bättre. 

Ny forskning avslöjar vad en fontänorgasm innehåller – och varifrån den kommer

Är man bekväm med intervjuaren minns man

Dessutom så visade experimentet att om den som intervjuas känner sig bekväm med den som ställer frågorna, så minns hen detaljer bättre. Resultatet visar alltså att känslan av att vara bekväm och stängda ögon är en vinnande kombination. 

"Du kan se detaljer"

I det andra experimentet fick de minnas vad de hört – även då mindes man bättre med stängda ögon.

– Stängda ögon gör också att du kan se detaljerna framför dig som du försöker minnas.  Och du det hjälper dig att fokusera på ljud också, säger en av forskarna, Dr. Robert Nash, till BBC. 

Ska hjälpa polisen

Forskarna hoppas nu att studien ska hjälpa polisen när de pratar med vittnen – förhoppningsvis kommer vittnen minnas brott bättre.  

– Det vi har kommtit fram till kan även vara till hjälp vid andra tillfällen, som till exempel på lektioner, säger Dr. Robert Nash. 

Professor Tim Hollins vid Plymouth universitet välkomnar forskningen. 

– Det här är en användbar teknik för polisen, säger han till BBC