Hade du lite för kul igår?
Hade du lite för kul igår? - Foto: Unsplash

Nio saker som händer i din kropp när du är bakfull

Undrar du vad som händer i din kropp när du är riktigt bakfull? Vi har svaren på varför du mår så dåligt dagen efter.


1. Du får bokstavligt talat abstinens

När du dricker alkohol anpassar sig hjärnan till det. När du nyktrar till uppstår ett motsatt tillstånd. Känner du dig smärtfri och självsäker på fyllan? Räkna då med huvudvärk och nedstämdhet dagen efter.

Bildkälla: Antonio Guillem/ Shutterstock

2. Du har ont överallt

Alkohol är smärtdämpande. Därför vaknar många med oförklarliga blåmärken på kroppen dagen efter en redig festkväll.

3. Sömnen rubbas fullständigt

Antingen kan du inte sova alls, eller så sover du hela dagen. Om du lyckas sova får du mer REM-sömn än vanligt. Eftersom det är under den sömncykeln man drömmer som mest är risken för riktigt sjuka drömmar större än vanligt.

Bildkälla: Engin_Akyurt/ Pixabay

4. Du kan bli riktigt nedstämd

Apelsinjuicen är slut och bara tanken på att gå och handlar får dig att bryta ihop fullständigt. Nedstämdheten beror på en kemisk obalans. . När du är full skickar hjärnan ut massor av endorfiner, så när du är bakis har du istället ett underskott.

5. Ångest och hjärtklappning utan anledning

När du dricker riktigt mycket blockerar alkoholen ångest som du normalt sett hade känt av. När alkoholen försvinner dyker allt upp på en gång. Det är därför du kan vakna upp typ klockan 05 med bankade hjärta efter en riktigt blöt utekväll.

Bildkälla: Nelli Syrotynska/ Shutterstock

6. Du blir supersvullen

Alkohol i blodet gör att urinproduktionen inte riktigt fungerar som den ska – det kanske du känner igen? Det leder till vätskebrist och en förhöjd natriumhalt, och du blir svullen som en ballong.

7. Alkoholintolerans = täppt näsa

Det går faktiskt att vara allergisk mot alkohol . Upplever du till exempel nästäppa eller utslag på bakfyllan kan det vara alkoholallergi.

Bildkälla: Dragana Gordic

8. Magen blir aningen upprörd

Alkohol kan göra att det blir mer bakterier i tarmen, vilket kan sätta i gång magen ordentligt . Sedan kan det kanske ha något att göra med att du drack 14 öl på klubben och åt två stora pommes med vitlöksdipp på vägen hem.

Bildkälla: file404/ Shutterstock

9. Hjärnan hänger inte riktigt med

Bakfyllan påverkar aktiviteten i din hjärnas frontallob. Där sköts beslutsfattande och andra viktiga saker, som att tänka på framtiden, skriver Buzzfeed Sådana där vuxna grejer alltså.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

3 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.